Se spune ca e deajuns sa iei o gura din Mai Tai si sa te simti ca in paradis. Ceea ce nu poate fi departe de adevar, de vreme ce acest cocktail a fost facut vedeta in insoritul Hawaii.
Este o bautura vesela, in culorile verii, care la origini era preparata cu rom Jamaican, suc proaspat de lime si doar un strop de lichior de portocale. Acum se gaseste in toate barurile din lume, dar mai ales pe plajele din Hawai, in varinate adaptate si, uneori, departe de reteta de la inceput.
Un nume exotic pentru o bautura nascuta in Statele Unite
Mai Tai nu s-a nascut in Tahiti, desi numele vine din limba aceastei tari. Cocktailul a fost creat in San Franciso, in 1944, de Vic Bergeron proprietarul localului Trader Vic's. In restaurantul sau se vindeau deja mai multe cocteiluri exotice, iar ideea unei noi bauturi i-a venit o data cu o sticla de rom vechi de 17 ani. A combinat acest rom nobil cu suc de lime, un strop de lichior de portocale, sirop dulce si sirop de migdale. Peste toate a adaugat gheata si o frunza de menta.
Numele noii bauturi a fost dat de doi prieteni din Tahiti care se aflau in barul lui Vic Bergeron si care au exclamat: “Mai tai roa ae”. Adica, “de pe alta planeta, cel mai bun”.
Reteta modificata in Hawai
Mai Tai a devenit extrem de popular in restaurantele Trader Vic's din Oakland, San Francisco si Seattle. Abia in 1953 a ajuns si pe plajele din Hawaii unde reteta a fost modificata. De aceea multa lume crede ca Mai Tai este un cocktail pe baza de suc de fructe si nu unul plin de alcool. Un hotel din Hawaii a schimbat formula originala si a adaugat suc de ananas si suc de portocale ceea ce a modificat complet gustul initial. In Hawaii bautura este cunoscuta si sub numele de Maui Mai Tai.
Mai Tai a devenit popular in anii ’50 si ’60 cand aproape toate restaurantele si barurile cu tema exotica il aveau in meniu si il decorau cu umbrelute colorate. Mai Tai a ajuns chiar si pe marile ecran in filmul Blue Hawaii (1961) cu Elvis Presley.