Cafeaua mea se face la ibric, se bea cu lapte, intr-o cana mare. Altfel nu pot sa imi incep dimineata. Filtrul, espressorul sau alte aparate care sa scoata cafea fara teama ca imi voi acoperi aragazul de zat mi s-au parut doar o alternativa pentru graba si job. N-am crezut, insa, ca din cafea se poate face spectacol dincolo de desenele elaborate create in spuma de lapte care o acopera.
Pentru Nora Smahelova, insa, toate ideile mele par de acum un secol. Nu numai ca e unul dintre cei mai buni baristas din lume, dar stie sa prepare cafeaua prin una din tehnicile cele mai spectaculoase pe care le-am vazut - la syphon bar. Practic, e un fel de alchimist care face un experiment fizic si chimic in acelasi timp din cafeaua pe care ti-o va servi. Dintr-un balon de sticla cu arzator, un vas de trecere si un filtru, la final iese o cafea cum n-ai mai gustat. Se spune ca metoda a fost inventata chiar de alchimisti in timp ce incercau sa transforme cafeaua in aur si chiar daca metoda a dat gres din punct de vedere chimic, este apreciata de finii cunoscatori ai cafelei.
Nora Smahelova isi incanta clientii in cafeneaua ei din Berlin cu aceasta tehnica. “Clientii nostri adora syphon barul si e mai usor si pentru noi sa le trezim astfel curiozitatea pentru cafea la filtru", spune Nora. Are, insa, si multe alte secrete si tehnici pe care le-a adunat in 13 ani de experienta cu cafeaua si in cei 10 ani de cand e recunoscuta ca un bun barista. Am cunsocut-o in Romania la Barmaniada, unde a judecat priceperea unor tineri aspiranti la titul de specialisti in arta cafelei.
De la arte frumoase...la desene in cafea
Originara din Praga, Nora a absolvit facultatea de arte in Berlin, continuandu-si incursiunea in arta si design industrial pana in anul 1992, cand a descoperit fascinanta arta a cafelei. Nu stie exact cand s-a indragostit de cafea, dar a fost fericita sa ii poata face pe altii fericiti prin cafelele pregatite de ea.
Unde ai invatat sa prepari cafea?
Am inceput sa lucrez cu cafeaua in 1999. Am inceput din intamplare pentru ca aveam nevoie de bani, spune zambind. Nu te opresti insa niciodata din invatat, asa ca e greu de spus unde si cand am invatat exact. Sunt incantata sa spun ca invat in fiecare zi ceva nou.
Chapter One, este locul de creație al Norei, primul si unicul coffee shop din Berlin, deschis in 2011, unde cafeaua este servita folosindu-se, in exclusivitate, unele dintre cele mai inovative si originale metode de preparare: syphon coffee, chemex brewer si aeropress. Dupa atat de multi ani in industria cafelei, eu si partenerul meu (Björn, cu care a lucrat multi ani intr-o cafenea) aveam idei foarte clare despre cum se face cafeaua si nu am gasit un loc in Berlin unde sa existe aceeasi filosofie, spune Nora. Asa si-a deschis cafeneaua, un loc unde isi pune in practica si ideile de design.
Cel mai bun barista din Germania
Nu se considera un mare nume in industrie, desi in 2002 a castigat titlul de Campion Barista al Germaniei. Din 2003 este membru al juriului de cafea din Germania, iar din 2010 a devenit unul dintre foarte putinii arbitrii senzoriali certificati in juriul World Barista Championship. Sa fii priceput in arta cafelei nu e, insa, simplu. Sa fi un barista inseamna sa ai cunostinte vaste in domeniul cafelei, abilitati tehnice dar si de comunicare si bineinteles sa te pricepi sa gusti cafeaua, spune Nora.
Munca ei inseamna nu numai competitii internationale. Lucreaza si in barul din Berlin, face demonstratii si traininguri si nu si-a parasit nici prima dragoste - designul – pentru ca lucreaza in acest domeniu ca freelancer.
Gusturi simple pentru perfectiune
La cat de bine stie sa pegateasca o cafea buna vei fi surprins sa afli ca Norei ii place cafeau foarte simpla. Daca pot sa aleg, atunci aleg cafeaua neagra, de preferat la filtru. Dupa ea nu exista “cea mai buna cafea din lume” pentru ca fiecare are preferintele si dorintele personale bazate pe propriul gust, pe experienta si accesul la cafeaua buna. Cafeaua este un adevarat fenomen, spune Nora. Este un produs natural, fiecare recolta are alt gust, fiecare metoda de procesare o face sa fie diferita. Apoi vine procesul de prajire si mai apoi baristas cu arta lor. Imi place sa fiu surprinsa de noi cafele pentru ca e ca un joc ce nu se termina niciodata.
Pentru o cafea mai buna ne sfatuieste sa ne axam pe calitate si gust si sa bem cafeaua neagra, simpla. Acasa, cea mai simpla metoda de preparare este cafeaua la filtru, iar cel mai important accesoriu pe care ar trebui sa il ai este o rasnita, spune Nora.