Despre cum sa combini vinurile si berea cu felurile principale v-am mai povestit, dar ce se intampla cu desertul. Il bem cu apa plata sau suc de fructe? Sau putem sa ii alaturam o bautura alcoolica potrivita pentru a-i scoate in evidenta aroma? Ne-am inspirat de la profesionisti si va spunem ce combinatii nu ar trebui sa dea niciodata gres. Martha Stewart si doi proprietari de cofetarii din New York au cele mai bune sfaturi.
Cu bautura potrivita poti sa faci chiar si dintr-un platou cu fursecuri sau bezele cel mai spectaculos desert. Cele mai bune alegeri sunt cele ale vinurilor care pastreaza din dulceata naturala a strugurilor. Printre sortimentele potrivite sunt vinurile Muscat, un Cabernet Sauvignon sau Sauvignon Blanc, un Vermut sau un vinul Sherry (Spania), scrie Martha Stewart pe site-ul ei.
Revista Bon Appetit a vrut sa afle cele mai bune combinatii de la doi proprietari ai unor celebre cofetarii din New York. Allison Kave si Keavy Blueher nu sunt noi in industrie. Allison este proprietar al First Prize Pies, iar Keavy detine Kumquat Cupcakery unde se produc cele mai indragite mini briose din metropola americana.
Cei doi cred ca trebuie sa tii cont de faptul ca, in general, bauturile alcoolice sunt foarte tari si iti pot stimula foarte tare papilele gustative. Asa ca, e bine sa le combini cu deserturi cu arome puternice. Insa, in cazul in care ai un desert extrem de condimentat cu arome de scortisoara, nucsoara, ghimbir sau alte mirodenii, e bine sa mergi pe varianta unui cocktail clasic langa el, spun cei doi. Poti incerca un Manhattan sau un Martini simplu. Cei doi cred ca pana si un Bloody Mary se poate aseza langa o portie de bomboane sau caramele la desert.
Pentru o lista multa mai simpla avem urmatoarele sugestii:
- Un cheesecake merge cu o sampanie sau un Riesling din Alsacia.
- Ciocolata simpla si neagra merge langa un coniac.
- Un desert cu multa ciocolata merge cu un Cabernet Sauvignon sau un Muscat.
- Un desert cu arome de citrice se potriveste langa un Muscat.
- Inghetata sau tiramisu merg bine langa o sampanie.