Ca orice produs care-si defineste identitatea prin istorie, mai multe astfel de bauturi isi revendica titulatura de „primul”. In Statele Unite, batalia este intre clasicul Old Fashioned si neastamparatul Sazerac. Fiecare isi spune „primul”, fiecare are argumente, fiecare isi are adeptii impatimiti.Cel mai important insa, fiecare trebuie incercat.
Old Fashioned – Sudul american intr-un pahar
Numele ar trebui sa spuna totul – este „ca pe vremuri”, vechiul, deci originalul. Si in multe privinte, chiar asa este. Multe dintre cocktailurile de prin sudul Statelor Unite sunt construite pe un Old Fashioned.
Mixul este simplu, nepretentios si chiar cu modificarile suferite de-a lungul anilor, este intre cocktailurile care si-au pastrat aproape nealterata reteta originala – asta, spun fanii ei, daca gasesti un barman care stie intr-adevar cum sa prepare un Old Fashioned autentic.
Inregistrat in anii 1880, cocktailul era deja cunoscut de cel putin 75 de ani. Decenii la rand, cunoscatorii i-au spus simplu Whiskey Cocktail, insa odata cu introducerea pe piata americana a licorilor exotice, pentru a-l diferentia de inovatiile vremii, fanii au inceput sa-i spuna Old Fashioned Whiskey Cocktail, iar apoi pur si simplu, Old Fashioned.
Principiile sunt simple: apa numai atat cat sa se dizolve zaharul, whiskey-ul de preferinta de secara sau Bourbon, cu mare greutate se accepta Scotchul, iar sifonul nu-si are locul in acelasi pahar cu un Old Fashioned! Iar daca insistati asupra unei cirese, neaparat la final, strict pentru prezentare.
Sazerac – Cocktailul oficial al New Orleansului
Mai mult chiar decat Old Fashioned, Sazerac este cu inversunare prezentat drept cel mai vechi cocktail american, iar daca istoricii nu sustin afirmatia, mixul savuros este un reprezentant demn al istoriei si traditiilor locurilor din care se trage.
Sazerac este prin lege bautura oficiala a orasului New Orleans, avand o istorie care incepe odata cu secolul al 19-lea. Inregistrat oficial in 1908, cocktailul era cunoscut prin diverse variante ale sale inca de prin 1800, avandu-si originile in sudul statului Louisiana.
La inceputurile sale, bautura era pe baza de coniac, insa din 1870, dupa ce filoxera a distrus podgoriile din Franta, s-a trecut la whiskey-ul de secara local, iar in prezent se foloseste mai degraba bourbonul. Odata cu interzicerea sa, si absintul a fost inlocuit cu o licoare locala cu gust de anason - Herbasaint (seamana cu ouzo-ul grecesc, anistte-ul sau pastisul franceze, arakul, etc.).
Si daca erai curios de unde ai auzit in ultima vreme de Sazerac, gandeste-te la filmul The Curious Case of Bejamin Button sau, din seria James Bond, la Live and Let Die.