Marco Reitano, considerat cel mai bun somelier din Italia, este somelierul sef al restaurantului La Pergola din Roma. In pivnita restaurantului premiat cu trei stele Michelin se afla peste 3000 de soiuri diferite de vin, toate degustate si apoi comandate de echipa lui Marco Reitano.


Ca del Bosco - Cuvee Annamaria Clementi 2003

Un vin provenit din nordul Italiei si comparat de multi cu Dom Perignon. Merge foarte bine cu jambon sau paste carbonara

Pret: 78 de euro


Villa Raiano Fiano di Avellino

Strugurii Fiano, cunoscuti pentru aroma intensa, pot fi gasiti aproape exclusiv in sudul Italiei, in regiunea Campania. Se recomanda sa fie consumat alaturi de un risotto de ciuperci.

Pret: 8-10 euro


Venica Ronco delle Cime

Asemanator cu un sauvignon blanc, Marco Reitano recomanda consumarea lui alaturi de fructe de mare.

Pret: 25 de euro


Pieropan Soave Classico La Rocca

Numele vinariei, La Rocca, este inspirat de cetatea medievala aflata in orasul Soave. Toti strugurii crescuti aici sunt din soiul Garganega si sunt culesi foarte tarziu, apropae de finalul lunii Octombrie.

Recomandari de consumare: fructe de mare

Pret: 30 dolari


Giacomo Conterno Barolo Monfortino

Familia Conterno a inceput sa faca vinuri inca de la inceputul secolului 20 (1908). Vinul produs de ei a inceput sa poarte denumirea Monfortino in 1912.

Intre anii 1959 si 2000, s-a produs vin doar in 22 dintre cele 41 de recolte posibile, productia ridicandu-se la aproximativ 600 de cutii in fiecare an (in fiecare cutie intrand 12 sticle de 0.75 ml). Are o perioada foarte lunga de maturare, ajungand sa isi petreaca chiar si 10 ani in butoaiele de stejar.

Pret: in functie de anul de productie, o sticla de Barolo Monfortino poate costa intre 200 si 1500 de euro

Se recomanda a fi consumat alaturi de o portie de ravioli cu trufe sau friptura de miel.


Gaja Barbaresco

Asa cum il descrie Marco Reitano, dupa un pahar din acest vin „iti va creste par pe piept”. Se potriveste perfect alaturi de o friptura de rata.

Pret: porneste de la 10 dolari


Zenato Amarone della Valpolicella

Este un vin rosu, considerat ideal pentru consumul alaturi de un platou de branzeturi italienesti (parmezan, pecorino)

Pret: 50 dolari


Banfi Brunello di Montalcino Poggio all’Oro

Produs 100% din struguri Sangiovese, se recomanda consumarea lui alaturi de carne rosie sau branzeturi.

Pret: 530 RON sau 540 RON


Donnafugata Passito di Pantelleria Ben Ryè

Este un vin alb, dulce, cu o concentratie de 14.5% alcool. Se recomanda sa fie consumat alaturi de branzeturi, foie gras sau deserturi.

Pret: 31 euro

Sursa: menshealth.com