Marco Reitano, considerat cel mai bun somelier din Italia, este somelierul sef al restaurantului La Pergola din Roma. In pivnita restaurantului premiat cu trei stele Michelin se afla peste 3000 de soiuri diferite de vin, toate degustate si apoi comandate de echipa lui Marco Reitano.
Ca del Bosco - Cuvee Annamaria Clementi 2003
Un vin provenit din nordul Italiei si comparat de multi cu Dom Perignon. Merge foarte bine cu jambon sau paste carbonara
Pret: 78 de euro
Villa Raiano Fiano di Avellino
Strugurii Fiano, cunoscuti pentru aroma intensa, pot fi gasiti aproape exclusiv in sudul Italiei, in regiunea Campania. Se recomanda sa fie consumat alaturi de un risotto de ciuperci.
Pret: 8-10 euro
Venica Ronco delle Cime
Asemanator cu un sauvignon blanc, Marco Reitano recomanda consumarea lui alaturi de fructe de mare.
Pret: 25 de euro
Pieropan Soave Classico La Rocca
Numele vinariei, La Rocca, este inspirat de cetatea medievala aflata in orasul Soave. Toti strugurii crescuti aici sunt din soiul Garganega si sunt culesi foarte tarziu, apropae de finalul lunii Octombrie.
Recomandari de consumare: fructe de mare
Pret: 30 dolari
Giacomo Conterno Barolo Monfortino
Familia Conterno a inceput sa faca vinuri inca de la inceputul secolului 20 (1908). Vinul produs de ei a inceput sa poarte denumirea Monfortino in 1912.
Intre anii 1959 si 2000, s-a produs vin doar in 22 dintre cele 41 de recolte posibile, productia ridicandu-se la aproximativ 600 de cutii in fiecare an (in fiecare cutie intrand 12 sticle de 0.75 ml). Are o perioada foarte lunga de maturare, ajungand sa isi petreaca chiar si 10 ani in butoaiele de stejar.
Pret: in functie de anul de productie, o sticla de Barolo Monfortino poate costa intre 200 si 1500 de euro
Se recomanda a fi consumat alaturi de o portie de ravioli cu trufe sau friptura de miel.
Gaja Barbaresco
Asa cum il descrie Marco Reitano, dupa un pahar din acest vin „iti va creste par pe piept”. Se potriveste perfect alaturi de o friptura de rata.
Pret: porneste de la 10 dolari
Zenato Amarone della Valpolicella
Este un vin rosu, considerat ideal pentru consumul alaturi de un platou de branzeturi italienesti (parmezan, pecorino)
Pret: 50 dolari
Banfi Brunello di Montalcino Poggio all’Oro
Produs 100% din struguri Sangiovese, se recomanda consumarea lui alaturi de carne rosie sau branzeturi.
Donnafugata Passito di Pantelleria Ben Ryè
Este un vin alb, dulce, cu o concentratie de 14.5% alcool. Se recomanda sa fie consumat alaturi de branzeturi, foie gras sau deserturi.
Pret: 31 euro
Sursa: menshealth.com