Cand spui cuvantul „bere”, parca iti si apare in minte imaginea unui gratar fumegand, acoperit cu mititei, costite de porc, piept de pui sau carnati de casa afumati. Te numeri probabil printre aceia care asociaza aceasta bautura cu micii si cartofii prajiti, insa stiai ca ea merge de minune si cu branzeturile fine?
Istoria bauturii alcoolice cunoscute sub numele de bere incepe in urma cu 6.000 de ani. Cu toate ca originea ei ramane incerta chiar si pentru oamenii de stiinta, proprietatile ei benefice asupra sanatatii sunt unanim recunoscute de specialisti din intreaga lume.
Obtinuta din patru ingrediente principale – drojdie, malt, hamei si apa – berea nu contine grasimi si asigura aportul necesar de vitamine, minerale si alte substante benefice organismului, motiv pentru care consumul ei moderat este recomandat acelora care isi doresc sa adopte o dieta echilibrata. Fie ca este neagra, blonda sau bruna, filtrata sau nefiltrata, cu alcool sau fara alcool, pasteurizata sau nepasteurizata, cu sau fara lamaie, berea ramane una dintre cele mai populare bauturi din lume, fiind asociata adesea cu intalnirile dintre prieteni, meciurile de fotbal sau gratarele la iarba verde.
Cei mai multi dintre cei care o apreciaza nu stiu insa ca berea merge de minune si cu alte alimente sau feluri de mancare in afara de vesnicele gratare. Printre acestea se numara si branzeturile. Desigur, cand spui lactate si te gandesti la o bautura care sa mearga cu ele iti vine in mine, automat, vinul, insa iti propunem sa renunti la obiceiurile de masa obisnuite si sa incerci aceasta asociere inedita.
De ce ar trebui sa combini berea cu branza?
Pe scurt, berea este o bautura mult mai buna cand vine vorba de a face experimente culinare la preturi reduse. Ea nu numai ca are grija de portofelul tau, dar te si ajuta sa testezi o varietate larga de arome, intr-un cadru mai putin pretentios decat cel pe care il impune vinul. Acesta din urma tinde sa-ti “oboseasca” papilele gustative si sa-ti limiteze capacitatea de a asocia gusturi variate, spre deosebire de bere, care ofera o deschidere mai mare. Mai mult decat atat, ea arde grasimile din branzeturi si creeaza o senzatie interioara de prospetime.
Ce bere se potriveste cel mai bine cu branzeturile?
Berea belgiana merge cu aproape orice fel de branza, asa ca nu ai cum sa dai gres daca incepi experimentul gastronomic cu ea. Daca iti place combinatia, atunci poti merge mai departe si poti urma ponturile specialistilor care ii sfatuiesc pe curajosi sa aleaga bautura alcoolica si branza in functie de “taria” fiecareia. De exemplu, spun ei, branza Brie merge de minune cu berea blonda, pe cand branzeturile intense de capra pot fi combinate cu berea puternic amaruie.
Ce branzeturi merg cel mai bine cu berea?
Ei bine, cam toate tipurile de branza pot fi combinate cu bere, aceasta reusind sa scoata la iveala diferite elemente ale lactatelor, in functie de tipul lor. O bautura puternica te va face sa simti textura cremoasa si fina a branzei, pe cand o bere mai slaba va accentua aroma specifica a unui lactat. E important sa stii ca nu exista neaparat sabloane culinare, ci pur si simplu dorinta de a experimenta si accepta ceva nou.
In ceea ce priveste combinatiile pe care le poti face cu produsele de pe rafturile magazinelor de la noi din tara, poti cumpara branza Cheddar, atata timp cat o combini cu o bere ceva mai acrisoara. Mozarella merge de minune cu berea nefiltrata din grau, pe cand Gouda poate fi savurata alaturi de o bere mai slaba. Branza cu mucegai merge acompaniata de o bere bruna, iar Brie de berile blonde, belgiene.
Ce condimente ar trebui sa adaugi mancarii pentru a completa combinatia de bere si branzeturi?
Spre deosebire de vin, berea face mult mai bine fata mancarurilor extrem de condimentate. Boabele de mustar, de pilda, merg de minune cu aceasta bautura alcoolica si cu branza, insa nu trebuie sa ocolesti nici amestecurile cu fructe sau paine.
Daca argumentele prezentate nu te-au convins, atunci afla ca berarii austreici au descoperit ca mixul inedit dintre bere si branzeturi imbunatateste performantele sexuale, chiar si dupa ce ai petrecut o noapte de pomina alaturi de prieteni. Dincolo de surpriza propunerii pe care tocmai ti-am facut-o insa, experimentul gastronomic merge incercat, macar o data. Noroc!