1. Structura determina daca un vin va matura corespunzator sau nu
Aceasta teorie porneste de la idea conform careia taninii sunt esentiali pentru maturarea vinului si ca doar vinurile rosii, bogate in aceste enzime, merita atentia cuvenita. Aceasta regula este de fapt falsa, maturarea tinand cont de alti factori precum aciditatea, nivelul pH-ului si balansul. Un exemplu dat in acest sens de catre experti este Bordeaux ’82, care este considerat de multi a fi un vin inferior, fara structura. Nimic nu poate fi mai neadevarat. Chiar daca nivelul taninilor dintr-un vin nu este maxim, asta nu inseamna ca nu poate avea un gust memorabil.
2. Cu cat pretul este mai mare, cu atat vinul este mai bun
Este usor de inteles de unde provine acest mit, dar este fals. Intr-adevar, un vin de 10 lei nu este alegerea ideala, dar cand pretul crste peste 50-60 de lei, calitatea vinurilor este de obicei buna. Numeroase brand-uri mai putin cunoscute din Spania, Franta, Italia, Portugalia sau California nu sunt foarte scumpe si au un gust exceptional. Din pacate, doar experienta va poate ajuta in alegerea celui mai bun vin la un pret acceptabil. Dar trebuie sa retineti ca un vin nu trebuie sa coste peste 200 de lei pentru a fi bun.
3. Trebuie sa fii atent la nivelul de umiditate din beci
Teoria spune ca daca ai sticle de vin in propriul beci, nivelul umiditatii trebuie sa fie intre 70 si 95%, dar aceasta regula de aplica doar daca depozitezi vinul in butoi de lemn. Din moment ce vinul din rezerva proprie este in sticle care sunt sigilate foarte bine, atunci umiditatea nu are cum sa il afecteze. Asa ca nu mai trebuie sa va faceti griji din aceasta cauza, vinul dumneavoastra nu va suferi modificari la nivelul gustului.
Sursa: firstwefeast.com