În ultimii ani, efectele schimbărilor climatice au fost foarte vizibile din mai multe puncte de vedere. Creșterea temperaturii globale a afectat toate domeniile vieții noastre, determinându-ne să ne adaptăm la aceste schimbări și să căutăm modalități de a încerca să o încetinim drastic.

Dar a afectat și specii, cum ar fi termitele, despre care un studiu recnt a arătat că sunt foarte sensibile la căldură, care este legată de viteza de descompunere a lemnului. Și nu numai specia, pentru că în același timp influențează chiar și gustul vinului.

Potrivit unui studiu publicat în revista European Geosciences Union (EGU), datele de recoltare a strugurilor au fost devansate cu până la 13 zile din 1988, în medie față de secolele anterioare, ceea ce dovedește reacția strugurilor la temperaturile ridicate.

Un studiu arată că temperaturile ridicate afectează data recoltării strugurilor

Lucrarea, realizată de Thomas Labbé, istoric la Universitatea din Leipzig, a analizat datele privind recoltele înregistrate în ultimii șapte sute de ani. Datând din 1354, strugurii studiați provin din orașul Beaune din Burgundia (Franța), considerat capitala vinului.

Cercetătorii au validat recoltele de struguri folosind înregistrări detaliate ale temperaturilor din Paris din ultimii 360 de ani. Acest lucru le-a permis să estimeze temperaturile din aprilie până în iulie în regiunea Beaune pentru toți cei 664 de ani acoperiți de înregistrarea datelor de recoltare a strugurilor.

Datele de recoltare a strugurilor sunt adesea un indicator al climei, deoarece strugurii sunt foarte sensibili la precipitații și temperaturi. Prin urmare, pământul și natura însăși sunt cele care decid când sunt gata și coapți, ceea ce se întâmplă de obicei mai devreme atunci când, în timpul sezonului de creștere (primăvară-vară), sezonul este foarte cald și uscat.

În general, în urmă cu câțiva ani se recoltau în jurul datei de 28 septembrie, iar în prezent se recoltează cu aproape două săptămâni mai devreme decât se estima.

O altă concluzie a studiului este că schimbările climatice afectează și gustul vinului. Acest lucru se datorează datei la care sunt recoltați strugurii, deoarece aceasta este esențială pentru determinarea rezultatului final al vinului.

Din cauza temperaturilor ridicate cauzate de încălzirea globală, se va încălzi chiar și în sezoanele mai reci, astfel încât strugurii vor trebui recoltați mai devreme pe măsură ce trece timpul.

Se pare că, cu cât strugurii petrec mai mult timp în podgorie, cu atât mai mult zahăr vor acumula și, prin urmare, cu atât mai mult vor fi mai alcoolici. În schimb, dacă timpul petrecut pe viță de vie este mai scurt, strugurii nu vor reuși să dezvolte echilibrul corect al substanțelor chimice, care sunt responsabile pentru aroma lor caracteristică.

Tags: vin, gust vin