Fermierii din România sunt în pragul dezastrului după ce facturile la utilităţi au crescut, la începutul lui 2022, de şase sau chiar şapte ori faţă de luna precedentă.

În cât timp riscăm să rămânem fără carne din România în magazine

Creşterea preţurilor la gaz şi curent electric loveşte în plin industria creşterii de animale din România, toate acestea după ce în ultimii ani crescătorii de porci au avut oricum mult de pierdut din cauza pestei porcine africane. Asociaţia Forţa Fermierilor avertizează că după jumătatea anului carnea românească ar putea să dispară complet din comerţ.

"Asociaţia Forţa Fermierilor trage un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creşterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică,  îl are asupra sectorului agroalimentar din România. Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociaţiei Forţa Fermierilor, aparţinând sectorului de creştere porc şi pasăre, sunt revoltaţi de notificările de majorări de tarife la gaze şi curent, pe care încep să le primească. În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale şi electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Fermierii acuză interese oculte. Cine provoacă o criză a cărnii în România

Costurile foarte mari cu gazele naturale şi cu electricitatea pe care fermierii le vor avea de achitat îi fac să se gândească mai degrabă la sistarea activităţii. 

"Situaţia a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creştere de costuri de 6-7 ori la electricitate şi gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în şase luni. Vom avea diminuări de producţie chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru. Solicităm Guvernului României să vină cu soluţii pentru a mai putea vorbi de supravieţuirea sectorului de porc şi pasăre în România. Iar companiilor de utilităţi, care efectiv îşi bat joc de antreprenorii români din zootehnie şi industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie ruşine pentru inconştienţa de a pune în pericol producţia de carne în România!", a declarat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.