Responsabilă de usturimea la nivelul ochilor este o substanţă care se numeşte alinază şi care este conţinută de celulele cepei şi usturoiului. În mod normal, enzimă face parte din mecanismul de apărare al plantei în faţa dăunătorilor.

Deşi mirosul de ceapă se impregnează cu uşurinţă în piele şi în materialele textile, interacţiunea cu ochiul este diferită, căci provoacă iritarea mucoasei. Când compusul volatil atinge corneea, terminaţiile nervoase o „simt” imediat şi îi comunică creierului că în ochi a ajuns un iritant, pentru a produce lacrimi menite să spele impuritățile.

Cum scapi de lacrimi

Cea mai simplă metodă este folosirea unui robot de bucătărie. Există însă și alternative precum: ochelari de protecție sau diverse trucuri menite să ne scape de lacrimi. Totuși, pe piață a apărut un soi de ceapă "fără lacrimi".

Sunions, ceapa care nu provoacă lacrimi, va fi disponibilă în supermarketurile din Marea Britanie.

Sunions, un soi de ceapă despre care distribuitorii susțin că nu provoacă lacrimi, va putea fi găsită în magazinele din Marea Britanie de săptămâna viitoare. Ceapa dulce este produsă de filiala americană a companiei chimice „Baden Aniline and Soda Factory” (BASF) și a apărut pe piețele din SUA din 2018. Din această lună, Sunions va putea fi cumpărată și din magazinele Waitrose din Marea Britanie.

Ce gust are noul soi de ceapă

Noul soi a apărut după 35 de ani de cercetare și a fost numit „Sunions”, iar gustul a fost descris ca fiind mai dulce, blând și mai subtil, cu mai puțină iuțeală, care însă nu provoacă lacrimi. Ceapa maronie e ideală pentru salate sau mâncaruri calde.

Cât costă Sunions

Un pachet cu trei cepe Sunion costă 1,50 lire sterline (aproape 9 lei) sau 50p (aproape 3 lei) o ceapă. Sunions au fost lansate în SUA în urmă cu patru ani. Au ajuns anul trecut în Europa continentală, când marca a fost preluată de un număr de retaileri spanioli.

În America produsul nu a fost primit prea bine. Au fost numeroase critici: "e foarte dulce"/ "nu are miros", "e aproape fără gust".

Foto shutterstock.com