Potrivit experților, ar trebui să dăm prioritate alimentelor complexe, care nu au un impact imediat asupra circulației sanguine, furnizează mai multe fibre și nutrienți și au un efect de sațietate mai mare.
Amidonul este unul dintre acești carbohidrați complecși și este prezent în tuberculi, leguminoase și cereale. Dar dacă răcim aceste alimente înainte de a le consuma, beneficiile lor sunt multiplicate. "Atunci când este refrigerat, amidonul devine rezistent la digestie, ajungând întreg în colon", explică nutriționistul de la Fundația Alícia Alba Coll. Asta pentru că nu se transformă în glucoză, ci în fibre, hrana preferată a bacteriilor care populează microbiota intestinală.
Pe lângă faptul că este benefic pentru microorganismele din intestinele noastre, acest amidon rezistent poate îmbunătăți tranzitul intestinal și poate ajuta la controlul greutății și al compoziției corporale. "Este o fibră potrivită pentru diabetici, deoarece reglează metabolismul glucozei și reduce posibilitatea apariției unor vârfuri de zahăr", adaugă expertul. "Dar, în cele din urmă, este recomandată pentru toată lumea, deoarece poate avea un efect preventiv.
Dacă dorim ca amidonul din tuberculi, leguminoase și cereale să devină rezistent, primul lucru care trebuie făcut este să gătim alimentele. "Puteți fierbe, coace sau găti în cuptorul cu microunde", spune Coll. În cazul cartofilor și al cartofilor dulci, cel mai bine este să îi gătiți cu tot cu coajă și întregi pentru a minimiza pierderea amidonului.
Răciți alimentele peste noapte, timp necesar pentru ca amidonul rezistent să se formeze. "Pentru a înțelege ce se întâmplă, putem vizualiza amidonul ca pe un colier în care perlele sunt moleculele de glucoză. Când îl punem la frigider, acest colier se încurcă, formând un fel de nod", explică nutriționistul. "Deoarece structura va fi mult mai complexă, atunci când îl vom mânca, intestinul nu va putea rupe aceste lanțuri. Amidonul va ajunge astfel întreg în colon, unde va acționa ca o fibră prebiotică.