Potrivit US Food and Drug Administration (FDA), persoanele cu anumite boli prezintă un risc crescut de îmbolnăvire și deces după consumul de stridii crude contaminate cu bacterii naturale.
Vibrio este o bacterie care se găsește în mod obișnuit în apele în care sunt crescute stridiile, cum ar fi Golful Mexic, și se găsește în concentrații mai mari în timpul lunilor de vară, când apa este mai caldă. Cu toate acestea, nu există nici o garanție că consumul de stridii în timpul sezonului rece este mai sigur.
Deși, din punct de vedere statistic, riscul de a găsi bacterii nesănătoase în stridiile proaspete este scăzut, acesta nu este zero. Aceste boli provin de la bacterii numite vibrio, în special vibrio cholerae, care provoacă holera, și vibrio vulnificus, care provoacă gastroenterita acută.
"Nu se poate spune dacă o stridie este contaminată cu Vibrio vulnificus doar uitându-ne la ea sau mirosind-o. Nici prospețimea unei stridii nu înseamnă că aceasta este lipsită de bacterii, deoarece bacteriile sunt prezente în apa în care se hrănesc stridiile vii", precizează FDA.
Bolile hepatice, diabetul, cancerul, bolile de stomac, HIV, supraîncărcarea cu fier sau orice boală sau tratament medical care slăbește sistemul imunitar poate crește riscul de infectare cu Vibrio vulnificus.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, peste 100 de persoane mor în fiecare an în SUA din cauza vibriozei.
Unele dintre cele mai faimoase mituri afirmă că alcoolul, lămâia sau ardeiul iute pot ucide acest tip de bacterii, dar acest lucru nu este adevărat, singurul lucru care le poate ucide în mod eficient este o bună gătire uniformă.
În plus, chiar dacă este gătită, dacă stridia este complet închisă, trebuie aruncată, deoarece există un risc ridicat ca bacteria să fi supraviețuit.
"Simptomele infecției cu Vibrio vulnificus apar în decurs de 24 până la 48 de ore de la ingerarea stridiilor crude contaminate și pot include simptome precum frisoane bruște, febră, greață, vărsături, diaree, contuzii și leziuni ale pielii. În cazul anumitor boli, cum ar fi cancerul, diabetul sau bolile hepatice, moartea poate surveni în două zile", precizează FDA.