În urmă cu câțiva ani, Christophe Guinot, cultivator francez de crustacee, a fost prăduit de hoți. pierzând trei tone de stridii. De atunci, crescătorul în vârstă de 60 de ani a găsit soluţia pentru a scăpa de hoţi: a pus în stridii bilete personalizate. El i-a ajutat astfel pe poliţişti să-i prindă pe cei care i-au furat crustaceele, potrivit Reuters.

Christophe Guinot crește stridii într-o lagună în apropierea frontierei dintre Franța și Spania. De când a fost prăduit, proprietarul crescătoriei pune note secrete în interiorul cochiliilor de stridii și apoi le lipește la loc.

Biletul îi spune oricui îl deschide că și-a câștigat greutatea în stridii și îl invită să sune la un număr de telefon pentru a-și revendica premiul. Astfel cade în plasa întinsă de proprietar.

Acea persoană ar putea fi întrebată de unde a cumpărat stridiile și, dacă nu este de la cineva aprovizionat de Guinot, crescătorul de crustacee poate pune poliția pe urmele hoțului de stridii. Francezul pune biletele aleatoriu. Guinot se bazează mai mult pe efectul descurajant decât pe unul represiv. 

"Mulţumită urmăririi obligatorii a fructelor de mare pot să aflu cine este persoană ticăloasă, indiferent dacă e bărbat sau femeie, indiferent dacă este un profesionist sau nu, care mi-a vândut stridiile unui comerciant, care la rândul lui le-a vândut mai departe. Cu ajutorul brigăzii nautice şi a poliţiei maritime, vom fi capabili să-i prindem pe cei care fură stridii din fermele noastre", spune crescătorul de stridii.

Se pare că măsura "a avut un efect disuasiv. Cred că în ultimii cinci până la șase ani, nu au existat noi furturi de stridii și nicio plângere depusă”.

7 lucruri pe care trebuie să le știi când mănânci stridii

O porție de 6 bucăți poate până la 24 de euro, sau 27 de dolari, la restaurantele de lux, mai ales în preajma sărbătorilor, când cererea este mare.

Foto shutterstock.com