1.Nu cumpara stridii de oriunde
Ca orice alta scoica si stridiile trebuie sa fie pastrate la rece si sa fie inca vii atunci cand le cumperi. Daca stridia este desfacuta, poti sa o ocolesti pentru ca aceasta e deja un organsim mort, care atrege bacterii periculoase pentru sanatate. O stridie proaspta ar trebui sa aiba un miros ca acela de la malul marii, iar carnea ei, atunci cand o desfaci ar trebui sa fie de culoarea fildesului.
2. Nu toate stridiile sunt la fel
Exista 6 specii de stridii cultivate pentru consum. Doua dintre ele sunt in Europa. Una in apele Mediteranei si una pe coastele Portugaliei.
3. Ai grija cum pastrezi stridiile cumparate
Nu e suficient sa le pui in frigider. Aseaza-le pe un pat de gheata, dar nu in congelator, astfel incat sa fie pastrate cat mai reci. E bine sa cumperi stidiile cu maxim o zi inainte sa le consumi/ gatesti.
4. Cea mai simpla varianta este sa le mananci crude
Nu deschide stridiile pana inainte de servire. Tehnica nu este atat de grea pe cat pare si nu iti trebuie o forta uriasa. Iti spunem toate trucurile AICI.
5. Nu arunca lichidul din stridii
Este unul din ingredientele esentiale ale experientei degustarii unei stridii crude si poate fi pus si atunci cand le prepari termic, in supe sau sosuri. Asigura-te, insa, ca lichidul este limpede inainte sa il consumi.
6. Nu servi stridiile crude cu prea multe sosuri si condimente langa ele
Tot farmecul sta in gustul stridiei asa cum este ea. Prea multe sosuri iuti, picante, dressinguri sau vinegrete vor stirbi aceasta experienta. In plus, nu iti vor permite sa sesizezi daca stridia este “moarta” ca sa o eviti.
7. Nu le gati pe foc puternic pentru timp indelungat
Scoicile si fructele de mare trebuie gatite cu grija, pe foc mic, prajite doar cateva minute. Daca pui stridiile intr-o supa sau o mancare cu sos, e bine sa le adaugi spre sfarsitul timpului de gatire. Daca sunt gatite prea mult, vor avea o textura cauciucata.