Datina spune că ”Ignatul porcilor” este pe 20 decembrie. Un alt obicei este pomana porcului.

Pomana porcului în mediul rural

După tranșarea și sortarea cărnii, gospodina casei pregătește o masă, numită tradițional „pomana porcului”, pentru toți oamenii care au ajutat la tăierea porcului. Astfel, într-un ceaun mare, de tuci, se prăjește carne din porcul proaspăt sacrificat, tăiată din toate părțile porcului: mușchi, ficat, slănină, coastă. Odată cu friptura, gospodina face și o mămăligă mare, cât să ajungă pentru toți mesenii și, în mijlocul mesei, pune și un castron cu murături. De obicei, masa se așază în curte, în fața casei, se mănâncă în picioare și, alături de mâncare, se bea țuică fiartă.

Cu toate aceste obiceiuri tradiționale este ușor să trecem cu vederea recomandările privind sacrificarea porcilor și consumul cărnii de porc. Pentru a preveni apariția unor situații neplăcute, este bine să urmăm normele sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirii. Iată ce trebuie să ştie românii înainte de sacrificarea porcului!

Trichineloza, boala care se ascunde în carne

Trichineloza este o boală parazitară, comună omului şi animalelor domestice şi sălbatice (porcul, nutria, mistreţul, ursul, lupul, vulpea şi rozătoarele) determinată de parazitul Trichinella spiralis. La noi în ţară cel mai incriminat animal, în transmiterea bolii, este porcul.

Transmitere

Transmiterea se realizează prin consumul cărnii sau preparatelor de carne de porc sau de vânat infestate.

Simptome

Simptomele trichinelozei pot să apară după o perioadă de 2 – 30 de zile (în medie 10 – 20 de zile) de la consumul alimentelor conţinând parazitul, din cauza valorilor succesive de invazie intestinală a parazitului, migrării larvare şi închistării lor la nivelul muşchilor. Prima săptămână de boală este dominată de dureri abdominale, diaree, greaţă, vărsături, însoţite de creşterea lentă a temperaturii corporale până la 39˚C. Această fază coincide cu pătrunderea parazitului adult în mucoasa intestinală.

Simptomele ce apar după migrarea larvară şi invazia musculară încep în a doua săptămână după consumarea cărnii infestate. În această perioadă bolnavul prezintă: febră ridicată (40˚C), dureri articulare, musculare şi cefalee (dureri de cap), oboseală marcată – boala confundându-se deseori cu o stare gripală. Bolnavul mai prezintă tumefierea feţei şi pleoapelor (“boala capetelor umflate”), erupţii urticariene, hemoragii conjunctivale (ale ochiului) şi subunghiale, tulburări respiratorii, cardiace şi neurologice. În acest stadiu poate surveni chiar decesul bolnavului, mai ales prin complicaţii cardiace (miocardită, insuficienţă cardiacă) şi mai rar prin tulburări respiratorii sau encefalită.

La trei săptămâni de la infecţie – faza de închistare a larvelor în muşchi – febra se reduce, dar durerea musculară şi fenomenele alergice persistă încă mult timp.

Factori de risc

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate

crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă.

3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale

specializate.

4. Tăierea clandestină a animalelor

Măsuri de prevenire

Este foarte important ca populaţia să se aprovizioneze cu carne şi preparate din carne doar din surse autorizate şi controlate sanitar-veterinar.

La tăierea porcilor în gospodăriile proprii se recomandă să nu se consume carnea înainte de obţinerea rezultatului examenului trichineloscopic.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav de trichineloză, să nu riscăm vânzarea şi consumul cărnii.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora şi este interzisă vânzarea şi/sau cumpărarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, de la “samsari” sau din locuri neaprobate sanitar veterinar.

Bine de știut: Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

Cum se prepară în siguranță carnea de porc

- La tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o mașină de tocat, destinată acestei activități, și curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafețelor și a intrumentelor folosite;

- Să se pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;

- În timpul gătirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioada îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;

- Prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

- Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Foto shutterstock.com