Probabil ca o meteahnă rămasă din perioada comunismului, când era bine să cumperi orice atunci când găseai și să burdușești congelatorul, românii încă mai fac stocuri semnificative de carne, în special de porc, folosită în multe rețete. Așa se face, însă, că, tot îndesând carne în congelator, multe pachete sunt uitate acolo pentru multa vreme, iar la un moment dat devin prea vechi pentru a mai fi consumate.
Congelarea alimentelor este metoda ideală pentru a le păstra proaspete cât mai mult timp. Carnea de porc, însă, nu are termen de valabilitate nedefinit, nici măcar când este congelată.
O bucată de carne de porc proaspătă nu trebuie să fie neapărat congelată dacă urmează să o gătești în maxim 5 zile. Ea poate fi ținută fără probleme în frigider, negătită. Odată preparată, carnea de porc ținută la frigider trebuie consumată în următoarele 3-4 zile.
Cu congelatorul este altă poveste. Carnea de porc congelată poate fi considerată proaspătă, în medie, până la 6 luni, cu condiția ca procesul de congelare să fe adecvat și ca bucata respectivă să nu fie dezghețată și apoi recongelată.
Cât rezistă carnea de porc la congelator
Carnea tocată de porc păstrată la congelator poate fi consumată fără emoții până la opt luni. Fripturile din ceafă, pulpă sau mușchi pot fi considerate proaspete dacă sunt consumate în termen de 6 luni de la congelare. O bucată compactă de carne, neporționată, poate rezista la congelator chiar și un an, potrivit specialiștilor.
Dincolo de termenul recomandat nu înseamnă că pachetele de carne de porc congelată trebuie aruncate la gunoi, însă este posibil să nu mai aibă aceeași savoare și aceleași proprietăți.
Un truc pe care ar trebui să îl știe orice gospodină pentru a salva proprietățile unei bucăți de carne, dar și spațiul din congelator este vidarea pungilor; aceasta se face fie cu ajutorul unui aparat special, fie pur și simplu prin presarea pungii astfel încât în ea să rămână cât mai puțin aer.
Cum puteți evita risipa alimentară
Dacă aveți o bucată de carne de porc prea mare pentru a fi gătită o dată, înainte de a o congela porționați-o în funcție de necesitățile estimate. Chiar dacă veți avea nevoie de mai multă carne la o sesiune de gătit, puteți decongela, la momentul potrivit, mai multe pachețele.
Evitați depozitarea pachetelor mai vechi de carne congelată într-o zonă inaccesibilă a congelatorului. Atunci când cumpărați carne pe care doriți să o congelați, dar mai aveți deja pachete „pe stoc”, mutați-le pe cele mai vechi mai în față.
Pentru a evita încurcăturile și a uita care sunt pachetele care ar trebui consumate cu prioritate, puteți eticheta pungile cu data congelării.