Citeste si povestea Chiko Roll, un preparat traditional australian

Prajitura, dedicata lunii, se prepara de obicei la Festivalul Lunii, cunoscut si ca Festivalul Prajiturii Lunii sau Festivalul de la Mijlocul Toamnei. Acesta se tine in a cinsprezecea zi a celei de-a opta luni, dupa calendarul chinezesc, zi in care este intotdeauna luna plina, de aici venind si numele sarbatorii (de altfel una dintre cele mai importante in cultura chineza, aceasta zi fiind declarata sarbatoare nationala).

Conform legendei, liderii dinastiei Song, neacceptand faptul ca tara lor este condusa de mongoli, au pus la cale o rebeliune, si profitand de apropierea Festivalului Lunii au decis sa imparta oamenilor yuè bĭng, fiecare prajitura avand in interior o foita pe care scria: „Omoara-i pe mongoli in a cinsprezecea zi din a opta luna”. Astfel, in noaptea festivalului, rebelii au atacat si au inlaturat guvernul, fiind instaurata apoi dinastia Ming.

Se spune ca un alt mod de a transmite mesaje prin yuè bĭng consta in imprimarea pe suprafata prajiturii a unui mozaic sau puzzle iar pentru a decodifica mesajul era nevoie de 4 prajituri taiate fiecare in 4. Pentru a distruge mesajul, cele 16 bucati erau mancate.

In general prajitura lunii are cam 10 cm diametru si are imprimate caractere chinezesti ce simbolizeaza longevitatea sau armonia. Umplutura variaza, cele mai des intalnite fiind pasta din seminte de lotus, pasta de fasole rosie, curmalele, semintele si alunele, durianul. Exista insa si yuè bĭng cu crema de branza, cafea, ciocolata, chiar si sunca. Prajiturelele traditionale contin in interior si un galbenus, ce simbolizeaza luna. In timpul Festivalului Lunii acestea sunt impartite intre membrii familiei sau prieteni, simbolizand unitatea si perfectiunea familiei.

Yuè bĭng au devenit foarte populare, fiind consumate tot timpul anului, nu numai in timpul festivalului, si au depasit granitele Chinei, ajungand si in tari precum Vietnam, Japonia, Tailanda, Filipine, Indonezia.

Deoarece sunt destul de dificil de realizat (dureaza cam 2-4 saptamani de exemplu sa pregatesti pasta de fasole) putine persoane se incumeta sa le prepare acasa, majoritatea cumparandu-le din patiserii, restaurante sau magazine. Puteti gasi si la noi simpaticele prajituri dedicate lunii, in magazine si restaurante cu specific chinezesc precum si in unele lanturi de hypermarketuri.