La fiecare inceput de an ne promitem ca vom schimba ceva in dieta in anul urmator. La fiecare inceput de primavara ne promitem ca macar acum, cand incepe sezonul verdeturilor, vom incerca sa mancam mai sanatos. Cei mai multi ajungem, insa, la diete rapide care credem ca ne fac bine, dar rezultatul e departe de asteptari. De cele mai multe ori tot ce am pierdut in lupta cu kilogramele se intoarce inapoi.
Raspunsul pentru o astfel de problema sta, insa, in altceva decat in diete si regimuri de slabit. Este adevarat ca multe dintre preferintele culinare sunt o victorie a poftelor asupra a ceea ce e sanatos, dar mai departe de asta mancarea sanataosa nu e o dieta, ci un stil de viata pe care putem sa ne educam sa-l urmam si sa-l iubim. Nu e usor, dar e posibil!
Invata sa iubesti aromele adevarate
Gustul se educa prin ceea ce consumam zi de zi. Daca bei bauturi carbogazoase sau mananci junk food, initial pentru ca tanjesti dupa ceva dulce, gras sau sarat, cu timpul vei fi tot mai tentat de aceste produse. Explicatia? Inveti sa asociezi gusturi neutre cu unele deja indragite. Un studiu facut in 2006 de cercetatatorii olandezi analiza posibilitatea schimbarii preferintelor culinare prin educarea gustului. Au incercat asta in cazul copiilor, iar rezultatele au fost promitatoare. Dupa ce au primit o perioada broccoli indulcit, copiii au ajuns sa indrageasca si gustul de broccoli simplu.
Controleaza nivelul gustului
Fiecare are un prag de la care considera o mancare prea dulce sau prea sarata. Cu cat mancam mai multe produse care contin cantitati mari din aceste ingrediente, cu atat pragul nostru se duce spre un nivel mai ridicat. Ca sa revii la variante sanatoase nu trece la masuri extreme. Nu renunta complet la sare sau lazahar, ci redu treptat cantitatile, astfel incat schimbarile sa fie perceptibile dupa o perioada mai lunga.
Persevereaza
Cum sa treci de la semi-preparate la salate? Sau de la burgeri la fripturi pe gratar? Sunt mancaruri care nu ti se pare ca ar putea satisface poftele. Persevereaza! Incerca o data si chiar daca nu iti place, incerca si a doua zi. In cazul copiilor functioneaza. Mai exact, un studiu facut in 2010, in Statele Unite, arata ca prin gustarea repetata a unor tipuri de legume, micutii au inceput sa le indrageasca.