Cartofi + carne + branza + ou = o combinatie sanatoasa?

“Mancam cartofi cu orice tocmai pentru ca ei pot fi garnitura perfecta la orice: carne, peste, branza, ou merg toate cu cartofi (prajiti, piure, copti, fierti) - variantele sunt nelimitate. Asocierea cartofi cu carne sau branza sau ou respecta principiile sanatoase de nutritie pentru ca aduce in aceeasi farfurie glucidele (amidonul) din cartofi si proteinele, grasimile din carne/branza/ou”, explica dr. nutritionist Mihaela Bilic.

Cealalta varianta, care include toate alimentele de mai sus in aceeasi farfurie, este de evitat, spune nutritionista.

Pe de alta parte, nu manca branza, carne sau oua crude fara garnitura, te sfatuieste nutritionista:

“Daca nu am avea cartofi ar trebui sa consumam paine, orez, paste, mamaliga sau leguminoase (fasole, mazare, linte) ca si sursa de glucide lente. A manca carnea/branza/oul goale, fara paine, cartofi sau alta garnitura este gresit din punct de vedere al echilibrului nutritiv, prezenta glucidelor ne tine de foame cateva ore si furnizeaza organismului energia de care are nevoie, celulele noastre functioneaza doar cu glucoza!"

Atentie mare insa la cum gatesti garnitura si la cantitatile in care o asociezi cu celelalte alimente:

"Desi garnitura este recomandata la fiecare masa, cantitatea si felul in care e gatita fac diferenta. Intr-o farfurie ideala garnitura de cartofi (paine/orez/mamaliga) n-ar trebui sa depaseasca 25% din suprafata farfuriei. Celalalt sfert sa fie acoperit de proteine (carne, branza, ou) si jumatatea ramasa de legume/salata. Deci e corect sa mancam cartofi, dar cantitatea sa fie moderata (2-3 linguri)."

Portia recomandata de cartofi prajiti este de 10-15 bucati. Atentie: acestia trebuie sa fie prajiti corect. Ce inseamna asta?

“Prajirea corecta se face in ulei proaspat, mult si bine incins, care sa acopere complet cartofii. Cartofii prajiti corect trebuie sa fie crocanti la exterior, acea crusta impiedica imbibarea lor cu ulei si astfel vor avea mai putine calorii. “

Alternativ, dr. nutritionist Mihaela Bilic iti recomanda sa incerci si alte metode de preparare a cartofilor:

“Cartofi prajiti putem manca, insa din cand in cand si corect prajiti. Popoarele germanice au carti intregi doar cu retete de cartofi, poate n-ar fi rau sa descoperim si noi alte metode de a-i gati, in afara de prajire. Si nu incercati sa dati vina pe cartofi pentru problemele de sanatate sau silueta, nu cartofii prajiti cu carne/branza/ou ingrasa si imbolnavesc, ci prea mult din toate.”


Dr. Mihaela Bilic este medic primar in nutritie. O puteti gasi la Centrul Medical Provita, telefon 0730635357.