Fără îndoială, dintre toate posibilitățile pe care le avem de a le consuma, cea mai bună este cea în stare crudă, deoarece în acest fel le păstrăm tot conținutul de vitamine și minerale. Cu toate acestea, congelarea lor în mod corespunzător nu atrage după sine pierderea proprietăților și a nutrienților.

Totuși, trebuie să ținem cont de câteva aspecte: trebuie să facem diferența între legumele crude, congelate și ambalate, și preparatele de legume congelate, adesea precoapte, care pe lângă legume, adaugă grăsimi, zaharuri și alte componente nesănătoase.

Este bine să congelăm legumele acasă? Ar trebui să consumăm legume congelate industrial?

Cea mai bună opțiune sunt legumele congelate care vin tăiate în bucăți, unde produsul este pur și simplu spălat, tăiat, congelat și atât. În general, am putea spune că nici fibrele și nici majoritatea mineralelor nu sunt afectate de procesul de congelare sau de etapele anterioare, însă potasiul este unul dintre mineralele care se pierd în timpul congelării.

Totuși, trebuie ținut cont și de faptul că calitatea produsului proaspăt va determina proprietățile legumei congelate. Iar congelarea în procesele industriale nu este același lucru cu congelarea la domiciliu. Din acest motiv, este important să cunoaștem procesul industrial care stă la baza congelării, pentru a ști dacă acestea își păstrează proprietățile și, prin urmare, sunt sănătoase. Acest proces include două etape, albirea și adăugarea de zaharuri care pot afecta valoarea nutritivă a legumei.

În procesul industrial, congelarea legumelor se face foarte aproape de momentul recoltării, ceea ce permite ca aceasta să se facă în cele mai bune condiții, minimizând pierderile nutriționale.

Acest lucru înseamnă că, uneori, legumele congelate au o concentrație mai mare de anumite vitamine, cum ar fi vitamina C, decât legumele proaspete, dacă nu sunt consumate pentru o perioadă lungă de timp. Toate acestea se realizează, în parte, pentru că în majoritatea cazurilor se realizează un proces de ultracongelare, la temperaturi foarte scăzute (între -40º C și -50º C), ceea ce permite ca produsele să fie congelate fără a-și altera structura aproape imediat.

Cu toate acestea, la noi acasă, întrucât nu dispunem de congelatoare atât de puternice, nu putem garanta că nu va exista nicio pierdere de substanțe nutritive.

De ce trebuie să ținem cont atunci când le gătim?

Legumele congelate sunt la fel de sănătoase ca și cele proaspete, atât timp cât au fost congelate corespunzător pentru a-și păstra toți nutrienții, dar și aroma, textura și culoarea.

În supermarket, alegeți o pungă în care legumele nu sunt ghemuite, deoarece acest lucru ar însemna că nu au păstrat corect linia rece în timpul transportului și, prin urmare, s-au decongelat și s-au deshidratat, pierzându-și textura, aroma și culoarea.

Alegeți o pungă în care să puteți pipăi bucățile individuale. 

Cele mai bune feluri de mâncare pentru a folosi legumele congelate sunt cele cu mult lichid, cum ar fi supele, tocănițele... unde textura este abia perceptibilă.

Nu amestecați nici legumele proaspete cu cele congelate, deoarece diferența de textură va fi deosebit de vizibilă. Iar în rețetele în care ingredientul principal sunt legumele, încercați, pe cât posibil, să le folosiți pe cele proaspete.

Așa cum am mai spus, nu este necesar să le decongelați înainte de a le găti; dimpotrivă, veți obține o textură mai bună și se decongelează perfect în timpul gătitului.