Reporterul Adriana Stere de la Stirile ProTV a luat, la intamplare, mai multe produse congelate, si dupa ce s-au dezghetat a constatat ca intre 30 si 70 la suta din cantitate era de fapt apa, sirop de zahar, ori saramura, pe care le injectase producatorul.
O tona si jumatate de alimente congelate au fost confiscate de autoritati, la cel mai recent control. Suspiciunea ca anumite produse sunt deliberat udate, ca apoi sa atarne greu, s-a verificat pe deplin si in experimentul marca Stirile PRO TV.
Iata cazul unui pachet de sepii, care a costat 50 de lei.
“Produsul este de fapt o masa complet cristalizata. Produsul a fost congelat in conditii proaste si e un risc mare de toxiinfectie alimentara”, explica David Contant, maestru bucatar. In loc de 500 de grame, avem 345. Adica un minus de 30 la suta.
Fileul de cod congelat este si el un fals chilipir. Un kilogram cantareste produsul congelat.
“Aici s-a injectat apa ca sa atarne mai greu. E o pelicula de gheata de 3-4 milimetri. Este o tehnica ce creste masa alimentelor", spune bucatarul. Dupa decongelare si scurgere, ramanem cu 261 de grame, adica doar 20 la suta din ce am platit.
Pana si la legume, incomparabil mai ieftine, se umbla cu ocaua mica. Din 450 de grame de ciuperci, cat scria pe ambalaj, in tigaie au ramas doar 190.
Vezi mai multe in reporajul de mai jos: