Cercetarea specialistilor francezi a dezvaluit si mecanismul prin care floricelele sar cand se desfac si modul in care este produs sunetul specific in momentul in care vaporii de apa din interior sunt eliberati brusc. Rezultatele studiului apar in revista Royal Society Interface.
Intregul proces de producere a unei floricele de porumb, de la explozia bobului la momentul in care sare si la cel al "infloririi", dureaza cateva sutimi de secunda.
Fizicienii Emmanuel Virot si Alexandre Ponomarenko au studiat pe indelete fiecare stadiu, pentru a intelege ce se intampla din punct de vedere stiintific.
Cercetatorii au folosit camere video de mare viteza, care inregistreaza 2.900 de cadre pe secunda, cu care au filmat boabele de porumb care erau incalzite intr-un cuptor. Fizicienii au crescut temperatura treptat, cu cate zece grade, pe durata a cinci minute.
Umezeala din interiorul boabelor de porumb a inceput sa se transforme in aburi in momentul in care temperatura a trecut de 100 de grade Celsius, dar, cand a ajuns la 180 de grade Celsius, presiunea din interiorul boabelor de porumb a crescut foarte mult, depasind de zece ori valoarea presiunii atmosferice inregistrate la nivelul marii. Din cauza presiunii exercitate, coaja exterioara a boabelor crapa, iar interiorul bogat in amidon creste in volum.
La 170 de grade Celsius, doar 34% dintre boabele de porumb au pocnit, dar, la 180 de grade, 96% dintre boabe s-au transformat in floricele.
Sursa: Mediafax