Chef René Redzepi de la restaurantul Noma a adus bucataria nordica in atentia intregii lumi. El este un revolutionar si are o poveste de viata incredibila. A renuntat la scoala la 15 ani si s-a inscris la cursuri de gatit. La 24 de ani, a acceptat sa transforme o hala veche din portul orasului Copenhaga intr-un restaurant care sa reflecte traditiile bucatariei nordice.
Ideea de la care a pornit a fost ca ingredientele luxoase aduse de pe alte meleaguri ( foie gras din Franta, sunca din Spania sau uleiul de masline din Grecia) sa fie inlocuite cat mai mult cu produse locale.
Restaurantul Noma, al carui nume vine de la imbinarea cuvintelor “nordic” si “mancare” in limba daneza, s-a deschis in 2004, a primit de la inceput critici bune, astfel incat in scurt timp cu greu mai gaseai locuri libere la masa. Si acum e greu sa iti faci loc pe lista de asteptare, de vreme ce restaurantul micut din Copenhaga are doar 12 mese si e nevoie de rezervare in avans cu cateva luni ca sa poti intra acolo.
Intr-un interviu pentru The Guardian, chef Redzepi spunea ca incercarea sa de a gasi noi surse de mancare l-au facut sa fie interesat si de alte discipline: botanica sau meteorologia. “Daca Noma nu ar fi numita Noma, atunci s-ar numi cu siguranta Restaurantul Vremii, pentru ca aici gatim ceea ce este de sezon, ce ne aduce vremea” spunea el.
Citeste povestea chefului René Redzepi si, daca vrei sa faci o incursiune in bucataria restaurantului Noma, urmareste acest video.