In ultimii ani, mai multe studii au ajuns la aceeasi concluzie: dieta nordica poate sa fie, intr-adevar, una din cele mai sanatoase din lume. Vorbim de o dieta veche, creata in 2004 de mai multi chefi si nutritionisti danezi, care au construit-o pe niste principii extrem de simplealimente locale, de sezon, simple, rustice si fresh.
Dieta nordica are 10 principii elementare de respectat in fiecare zi:
1. Mai multe fructe si legume
2. Mai multe cereale integrale
3. Mai multa hrana din mare si lacuri
4. Calitate, nu cantitate cand vine vorba de carne. Calitate superioara si consum moderat.
5. Mai multe ingrediente “salbatice”
7. Evitarea aditivilor alimentari
8. Mai multe mancaruri bazate pe alimentele de sezon
9. Mai multa mancare gatita acasa
10. Mai putina risipa alimentara
Dieta nordica vs. dieta mediteraneana
In principiu, nu sunt mari diferente intre cele doua: ambele promoveaza un consum moderat de grasimi, un consum bogat in fructe si legume si in peste. Insa uleiul de masline, nucile, rosiile si sardinele specifice dietei mediteraneene sunt inlocuite in nord cu uleiul de canola, fructele de padure, radacinoasele si codul.
In tarile nordice se consuma alge, melgi, mult peste, cartofi albi si alte radacinoase. Tot ce este specific zonei. De altfel, cel mai bun restaurant din lume, Noma din Copenhaga, infiintat de Claus Meyer si René Redzepi, este faimos pentru felul in care transforma ingredientele locale in arta.