1. Cum sa cureti mai usor usturoiul
Taie-i capetele si apasa-l usor cu lama unui cutit. Coaja usturoiului se va desprinde si se va indeparta foarte usor.
2. Nu adauga toate ingredientele deodata
Adauga aromele pe rand. Desi dureaza mai mult, scoate mult mai bine in evidenta gusturile fiecarui ingredient in parte.
3. Sarea si acidul sunt cei mai buni aliati
Invata sa echilibrezi aromele. Sarea nu trebuie adauga doar pentru gustul sarat, ci si pentru a-ti activa papilele gustative si pentru a elibera aromele ingredientelor.
4. Gateste retetele familiei tale
Unul din cele mai bune moduri de a invata sa gatesti este sa incepi cu ceea ce ai fost obisnuit sa mananci. Deja cunosti gustul mancarurilor si iti poti da seama cand ai gresit sau cand ti-au iesit perfect. In plus, ai pe cine suna ori de cate ori ai nevoie de ajutor.
5. Atentie la textura mancarii
Intotdeauna, joaca-te si experimenteaza. Daca faci un sos guacamole, adauga-i niste seminte de dovleac deasupra. Daca faci o salata crocanta, pune-i niste branza cremoasa.
6. Foloseste sare si piper de calitate
Bucatarii profesionisti folosesc sare kosher sau sare de mare si nicidecum sare iodata. Cat despre piper, macina-l chiar atunci cand gatesti. Este o diferenta ca de la cer la pamant intre acesta si cel pre-macinat.
7. Pastreaza-ti cutitele ascutite
Acestea scad riscul de accidentari si te ajuta sa-ti dezvolti tehnicile de baza ale taiatului. Cu alte cuvinte, sunt absolut necesare ca sa devii mai priceput in bucatarie.
8. Foloseste cele trei elemente
Ca sa echilibrezi o mancare, ai nevoie de 3 ingrediente esentiale: sare, acid si grasime. De exemplu, dupa ce prepari o friptura, stropeste-o cu putina zeama de lamaie sau portocala. Aceasta ii confera inca putina aciditate si ii accentueaza aroma.
9. Curata pe masura ce gatesti
Probabil ai mai auzit acest sfat, si nu degeaba. Bucatarii profesionisti au acest obicei bine inradacinat, intrucat ii ajuta sa fie mai eficienti.