Regulile de bune maniere spun ca bacsisul este obligatoriu intotdeauna, chiar si atunci cand serviciile prestate de chelner nu au fost satisfacatoare. In mod normal, 20% din consumatie se considera a fi un bacsis bun, 10-15 % din consumatie se considera a fi un bacsis normal, iar 10% atunci cand chelnerul nu a fost tocmai amabil. In aceste conditii, se recomanda sa-i atragi atentia managerului, si nu pleci fara sa lasi bacsis.Pentru vin, 10% din totalul consumatiei este suficient, iar daca stai la bar, 10-15 % este suficient. Daca doar iti iei mancare la pachet, bacsisul nu este necesar.
1. Chelneritele care sunt imbracate in rosu primesc mai mult bacsis. Potrivit unui studiu, culoarea rosie le ajuta sa primeasca bacsisuri de la clientii de sex masculin. Intre culoarea rosie si barbati exista, stim cu totii, o legatura mai profunda.
2. Angajatii asigura servicii mai bune in restaurante daca bacsisul este interzis. La aceasta concluzie a ajuns proprietarul unui restaurant care a eliminat bacsisul si a introdus o taxa de servicii la fiecare nota de plata. Exista si in Romania astfel de restaurante, la care bacsisul este inclus in pret.
3. In Japonia, bacsisul este considerat o insulta. Tocmai de aceea, este o practica foarte rar intalnita. Daca insisti sa dai cuiva un bacsis, este recomandat sa ii dai intr-un plic alb.
4. Bacsisul nu merge direct la chelner. Toate bacsisurile sunt impartite in mod egal intre angajatii restaurantului.
5. Americanii au preluat obiceiul de a da bacsis de la europeni. Unele state chiar au incercat sa evite aceste lucruri si au dat legi care sa interzica bacsisul.