Multe alimente de bază s-au scumpit deja și cu mai bine de 30%, după începerea războiului din Ucraina. Iar cine crede că ne putem descurca cu producția internă, mai ales la legume și fructe, are parte de vești proaste. Roșiile românești ar putea deveni inaccesibile la vară. Motivul, creșterea în lanț a prețurilor, faptul că aceasta devine greu de suportat și de producători și se va regăsi, inevitabil, în costul final al roșiilor de pe tarabe și din magazine.

Producătorii de roșii avertizează că prețul pe kilogram ar putea ajunge la 30-40 de lei, deoarece cultivarea lor costă tot mai mult. Facturile la energie au crescut deja considerabil, iar fermierii mai mari sau mai mici au amânat cultivarea roșiilor în solarii, tocmai din cauza costurilor ridicate cu încălzirea. 

„Voi achiziționa 300 de răsaduri cu 2 lei/bucata și le voi planta când se încălzește vremea. Acum, la 5 grade Celsius noaptea, nu pot să le asigur condiții. Facturile la încălzire ne ard buzunarele. Anul trecut primele roșii românești au ieșit pe piață la 25 de lei kilogramul. Anul acesta preţul va mai crește”, spune un producător agricol din Călărași, Ștefan Țuțuianu, potrivit adevarul.ro

Legumicultorii sunt disperați deoarece se tem că nu își vor putea recupera investițiile. „Vom fi toți puși la pământ. Și producători, și consumatori. Ieri o zi întreagă am vândut o legătură de usturoi verde. 2 lei, atât! În condițiile în care chiria pentru tarabă este de 350 de lei lunar. Vom mai lăsa din preț, dar nici așa nuc red că vor fi clienți”, spune bărbatul, care vinde la piață legume proaspete și gustoase de mai bine de 30 de ani.

Pentru comercianții care cumpără legume și fructe en-gros pentru a le revinde în piață viitorul pare și mai sumbru. „La banii ăltia eu dau faliment. Cine va da 40 de lei pe un kilogram de roșii? Nimeni! Decât să le aduc și să se strice pe tarabă, mai bine închid”, spune Mihai Stanciu, comerciant din hala centrală din Călărași.