Este vorba, mai exact, de Coreea de Nord, ţară care se confruntă cu o gravă criză alimentară după stoparea comerţului transfrontalier cu China. De asemenea, preţurile alimentelor au crescut enorm, iar oamenii cu greu fac faţă cheltuielilor.

Înainte de această criză alimentară, uleiul de găti costa mai puțin de 10.000 de woni nord-coreeni, sau aproximativ 2 dolari americani per litru. Acum însă se găseşte foarte greu şi s-a scumpit enorm. 

 dar acum s-a scumpit drastic și se găsește foarte greu, a declarat pentru Radio Free Asia un rezident din Puryong, provincia Hamgyong de Nord.

„Acum, costă aproximativ 45.000 de woni nord-coreeni (aproximativ 9 dolari americani), dar rafturile sunt goale pentru că nu mai există stocuri. Dacă nu ai zahăr sau condimente, te poți lipsi de ele, dar uleiul este esențial pentru alimentația noastră. Și în aceste condiții, a trecut mult timp de când mulți oameni nu mai gătesc cu ulei”, a declarat pentru Radio Free Asia un rezident din Puryong, provincia Hamgyong de Nord.

Oamenii au ajuns să fie invidioşi 

Criza drastică cu care se confruntă Coreea de Nord, a produs chiar şi invidie între oameni. Nord-coreeanul a declarat că a reuşit să îşi procure o sticlă mică cu ulei de sărbători, iar vecinele sale au fost foarte invidioase pe acest lucru. 

 „Una din ele nu-și mai amintea când a avut ulei ultima dată. O femeie care locuiește lângă mine a spus că nu a mai avut ulei din toamna lui 2020. Era invidioasă că am ulei.”

Atunci când se găseşte ulei în magazine, e ca o sărbătoare pentru nord-coreeni. Acesta se vinde în sticluţe mici, de 50 sau cel mult 100 de mililitri. 

„Dacă cineva este văzut transportând ulei de gătit ambalat în bidoane de 2 kilograme, toată lumea se uită la acea persoană cu invidie. Am cumpărat o sticlă cu 500 de grame de ulei în urmă cu câteva luni și îl folosesc cu picătura. Autoritățile au spus că vor rezolva problema uleiului de gătit cultivând plante oleaginoase, cum ar fi floarea soarelui și fasolea de ricin, dar în realitate nu vedem nicio fermă cu aceste culturi. Oricum, producția națională ar fi probabil neglijabilă”, a declarat sursa.

Coreea de Nord se confruntă cu o gravă lipsă de alimente, ce satisfac nevoile de bază, arată cel mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite din 2 decembrie.

Sursa foto: shutterstock.com