Specialiştii în nutriţie spun însă că există alternative pentru uleiul de floarea-soarelui, care sunt şi mai sănătoase, de aceea românii nu ar trebui să se panicheze.  

Astfel, cea mai ieftină alternativă pentru uleiul de gătit este unturia de porc. De asemenea, mai există şi untura de raţă, de gâscă, sau uleiul de rapiță, şi cel de palmier, dar acestea au un preţ mai mare. 

Untura de porc însă este ideală pentru gătit. 450 de grame de untură de porc costă între 7 şi 10 lei. 

“Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă. Din carnea de pasăre, din nou putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit. Pentru o familie cu 4 persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină, ar ajunge o lună de zile.”, spune Gină Bradea, vlogger.