Taiwan Tobacco and Liquor Corp (TTL) a cumpărat romul lituanian după ce a aflat că acesta ar putea fi blocat să intre în China de autoritățile de la Beijing, în contextul conflictului diplomatic dintre cele două țări.

TTL spune că a avut motive să creadă că romul va fi blocat din a intra în China după ce exporturi recente de bere ale Lituaniei au pățit același lucru.

Rețete de cocktail cu rom din partea statului taiwanez

Consiliul Național de Dezvoltare al Taiwanului a declarat ulterior într-o postare pe Twitter că romul „nu ar fi putut să treacă de vameșii chinezi” și i-a îndemnat pe localnici să cumpere sticlele la sfârșitul lunii ianuarie, când vor fi scoase la vânzare.

Autoritățile chiar au publicat pe rețelele de socializare rețete de cocktailuri și mâncăruri gătite cu rom. Statul taiwanez a distribuit pe Facebook rețete pentru cocktailul Dark 'n' Stormy, pâine prăjită trecută prin rom, friptură cu rom și ciocolată fierbinte cu rom.

Nu este neobișnuit ca Beijingul să impună sancțiuni comerciale neoficiale împotriva țărilor cu care are dispute de natură politică. În prezent China boicotează mai multe produse din Australia, printre care carnea de vită, vinul și orzul.

Rețetă celebrului cocktail Dark n’Stormy

Dark’n Stormy este una dintre aceste băuturi iconice, un cocktail premium în a cărui componență intră: rom dark, bere de ghimbir (fără alcool), gheață și lime. Uneori se poate adaugă suc de lămâie sau sirop simplu.

În SUA, Dark’n Stormy este marca înregistrată a Gosling’s Brothers LTD încă din 1991. Aceștia susțin că băutură a fost inventată în Bermuda imediat după Primul Război Mondial. Utilizarea denumirii este permisă doar atunci când la baza cocktailului se pune romul Black Seal de la Gosling’s.

Băutură este simbolul comunității de Yachting din întreagă lume. Până în secolul al XVII-lea, romul era licoarea piraților. Treptat însă, băutură a devenit la fel de cunoscuta și apreciata că și whisky-ul.

Cum se prepara un Dark’n Stormy?

Ingrediente:

- Gosling’s Black Seal Rum,

- Gosling’s Ginger Beer (fără alcool),

- gheață,

- lime/lămâie (opțional).

Metoda: într-un pahar înalt, plin cu gheață, se pun 4 – 5 măsuri (120 – 150 ml) de bere de ghimbir și 1.5 măsuri (cca 50 ml) de rom Gosling’s. Se ornează cu o felie de lime/ lămâie.

Foto shutterstock.com