Cubanezii se mandresc cu tigarile de foi, ritmurile ametitoare de salsa si o bautura care te vrajeste–Mojito. Acesta este unul dintre cele mai vechi cocktailuri ale Cubei, iar numele lui vine din Africa unde cuvantul “mojo” inseamna sa faci o vraja, o magie.

Cum a aparut Mojito?

Mojito e un cocktail savurat de celebritati, de oameni obisnuiti si in trecut chiar si de piratii lui Francis Drake, care au vrut sa jefuiasca tot aurul din Havana. Pentru Drake a fost inventata prima data aceasta bautura numita pe atunci "El Draque", facuta cu aguardiente (un precursor al romului), zahar, limeta si menta. Abia cand in locul bauturii aguardiente a fost pus rom cotailul a fost numit Mojito.

Alte povesti sustin ca aceasta bautura a fost inventata de sclavii care lucrau pe plantatiile de zahar din Cuba la sfarsitul secolului XIX.

Celebritati indragostite de Mojito

Indiferent cine a inventat-o nu a dat gres. Bautura revigoranta la prima gura iti vrajeste papilele cu gustul de rom alb. Pentru ca este amestecat cu suc de limeta vei goli pe nesimtite un pahar plin. Nu vei fi singurul care mai cere un rand. Se spune ca Ernest Hemingway era un mare fan al acestui cocktail pe care il savura in La Bodeguita del Medio din Havana, dar si in Key West, Florida. Si James Bond a avut o degustare in fimlul “Sa nu mori azi”, care a fost turnat in Cuba. Gloria Estefan se poate considera deja maestra in prepararea acestei bauturi. In restaurantul pe care il detine in Miami - Bongo’s Cuban Café a creat pentru clientii ei mai multe variante ale celebrului Mojito, pe care il numeste “limonada nucleara”.