Daca ai facut bezele, de exemplu, stii ca ramai cu cel putin 3 galbenusuri nefolosite pe care risti sa le arunci daca nu gasesti repede o reteta in care sa le pui. Nu mai e nevoie sa pierzi materie prima daca stii cum sa o pui la pastrare in conditii bune.
Ouale pot fi congelate, fie intregi (dar nu in coaja), fie separate albus de galbenus, pastrandu-si calitatile si putand fi folosite ulterior in orice retete. Cea mai la indemana e congelarea bucata cu bucata in tavitele pentru cuburi de gheata pentru ca poti astfel sa decongelezi mai tarziu doar cat ai nevoie. Exista, insa, si varianta de a le congela amestecate (mai multe albusuri si galbenusuri) in recipiente sau pungi pe care sa scrii cate bucati ai pus si data de congelare.
Cum sa congelezi oua?
Oua intregi: sparge-le intr-un bol si amesteca-le, astfel incat galbenusul sa se sparga. Pune-le intr-un recipient cu capac si noteaza pe el cate oua contine si data la care le-ai congelat. Pot fi pastrate astfel timp de 1 an si trebuie decongelate in frigider cu o zi inainte sa le folosesti.
Galbenusuri: au nevoie de un tratament special pentru ca odata congelate se pot transforma intr-un gel greu de utilizat in retete. Ca sa eviti asta e nevoie sa decizi de la inceput in ce fel de retete le vei folosi ulterior: dulci sau sarate. In functie de asta, amesteca galbenusurile fie cu un praf de sare, fie cu o lingurita si jumatate de zahar la fiecare 4 galbenusuri si abia apoi pune-le la congelator in recipiente pe care sa scrii numarul lor si data congelarii.
Albusuri: pentru ele nu e nevoie sa adaugi sare sau zahar. Nici macar nu e nevoie sa le amesteci. Poti sa le congelezi pe fiecare in parte in tavitele de gheata sau impreuna intr-un recipient mai mare pe care sa scrii numarul lor si data la care le-ai congelat.
Poti sa folosesti ouale congelate in feluri de mancare care vor fi gatite bine sau in deserturi pe care le pregatesti la cuptor. Este bine sa le folosesti imediat dupa decongelare tinand cont de urmatoarele proportii:
- 2 linguri de albus congelat in loc de 1 albus crud
- 1 lingura de galbenus congelat in loc de 1 galbenus crud
- 3 linguri de oua intregi congelate in loc de 1 ou crud.