Partea rea cu pizza este ca, desi e foarte buna si in varianta homemade, nu e niciodata la fel ca in restaurantele traditionale. Si nu pentru ca ti-ar lipsi priceperea, ci pentru ca utensilele si echipamentul de care ai nevoie nu sunt cele pe care le ai in mod normal in bucatarie.
Nu iti propunem sa iti construiesti cuptor cu lemne, desi e o parte importanta in pregatirea unei pizza traditionale, dar poti obtine rezultate asemanatoare in cuptorul de acasa daca ai macar o parte din ustensilele esentiale.
1. Un cantar de bucatarie. Este esential daca vrei sa isi reuseasca aluatul. Ingredientele nu se cantaresc din ochi, ci cu precizie. Investeste intr-un cantar digital si vei obtine acelasi aluat pufos de fiecare data.
2. Un mixer cu carlig pentru framantarea aluatului. E bine sa investesti intr-un mixer static, performant, care sa mixeze bine aluatul elastic necesar pentru pizza. Evident, acesta poate lipsi si poti face aluatul foarte bine si cu mana, dar daca te stii mare fan pizza sau ai o familie numeroasa e bine sa ai la indemana si un ajutor.
3. Raclete pentru aluat. Ar fi bine sa ai si una din plastic necesara pentru a desprinde aluatul de pe peretii vasului de la mixer sau din vasul in care il lasi la dospit, si una din metal necesara pentru portionarea aluatului.
4. Piatra sau tava pentru pizza. Cu piatra pentru pizza obtii rezultate mai bune si un blat asemanator cu cel copt in cuptorul cu lemne. Este, insa, mai costisitoare si de aceea, probabil, te vei indrepta catre o tava clasica. Pe aceasta ar trebui sa o alegi dintr-un material bun conductor de caldura, care sa gatesca pizza rapid si sa rumeneasca frumos blatul.
5. Paleta pentru pizza. Ca sa poti pune usor aluatul de pizza intins de pe blat in tava si din tava incinsa pe platou sau farfurie ai nevoie de o paleta pentru pizza. Te va scuti de multe batai de cap.