De ce ai nevoie?

  • 3-4 cepe mari, galbene sau rosii. Cele galbene se caramelizeaza cel mai usor, iar cele rosii arata foarte bine. Poti alege oricare dintre acestea.
  • 2 linguri de unt sau ulei de masline extra virgin
  • 2 linguri de vin rosu sau alb, otet balsamic sau apa
  • sare
  • O tigaie din otel inoxidabil sau din fonta – acestea sunt perfecte pentru caramelizarea cepei.

Cum procedezi?

Taie cepele in jumatate, iar apoi taie-le felii subtiri.


In primul rand, trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Nu ai cum sa fortezi lucrurile, insa asteptarea merita din plin. Pune untul la topit in tigaie, la foc mediu. Adauga ceapa si amesteca bine astfel incat sa o aceperi in unt. Amesteca la fiecare 5-10 minute si ai mare grija sa nu arda.

In primele 10 minute, ceapa va deveni transparenta. Dupa 20 de minute, feliile vor incepe sa se caramelizeze – iti vei da seama si dupa culoare si dupa miros. Ajusteaza flacara daca simti ca e prea tare. Pe la 40 de minute, ceapa va fi deja aurie, iar dupa alte 10 minute va fi caramelizata complet. Pe fundul tigaii se va forma un strat de zahar caramelizat, dar este normal sa se intample asta, asa ca nu te panica.

Cand e gata, toarna putina apa, vin sau otet balsamic. Adauga sare dupa gust.

PE PRO TV PLUS VEZI SHARE ÎN BUCATE: