Felul în care călești ceapa când gătești poate să influențeze gustul final al preparatului. Deși pare foarte simplu, este de ajuns să faci o mică greșeală și să o arzi, iar atunci fie trebuie să o iei de la capăt, fie speri să nu se simtă prea tare acest „accident” culinar.
Călirea cepei presupune să o prăjești superficial și rapid în puțină grăsime, însă dacă vrei să îți iasă translucidă, nu este chiar atât de simplu, mai ales când vorbim despre cantități mari.
Greșeala care te face să arzi ceapa
Ceapa călită incorect poate compromite gustul unui preparat, așa că vei dori, cu siguranță, să eviți această greșeală. Indiferent câtă ceapă vrei să călești, indiferent cât de mare sau de mică este tigaia, un singur lucru trebuie să eviți: focul prea mare la aragaz.
O flacără prea „iute” te poate face să arzi ceapa, care va deveni maronie sau neagră, dar și mult prea amară. Atunci când călești ceapa, este important să te uiți atent la marginile bucățelelor din tigaie. Dacă acestea capătă o nuanță maronie, deja ai prăjit-o prea mult.
Secretul bucătarilor pentru o ceapă călită ca la carte
Când trebuie să călești ceapă, adaugă în tigaie și un vârf de cuțit de sare. Aceasta va ajuta apa să iasă din bucățile de ceapă, care se vor înmuia, astfel, mai repede.
Timpul de gătire diferă în funcție de mai multe variabile, cum ar fi dimensiunea tigăii, materialul din care este făcută tigaia, tipul ce ceapă, intensitatea flăcării, dar și tipul de foc (aragaz, plită etc).
Când vrei să călești ceapă pui în tigaie mai întâi untul sau uleiul, care trebuie să se încălzească înainte de a pune ceaa și sarea. Intensitatea focului trebuie să fie suficient de mare cât ceapa să se gătească, dar și suficient de mică, încât să nu se rumenească prea rapid. Ceapa călită corect este cea care devine ușor transparentă, lucește și pare umedă. Dacă ai la îndemână un capac transparent, care să te lase să monitorizezi evoluția, îl poți folosi, pentru ca apa să iasă mai rapid din bucățile de ceapă, însă nu uita că trebuie să și amesteci în ea, ca să nu se lipească de tigaie.
Chiar dacă te grăbești sau dacă ai o cantitate prea mare de ceapă, nu da focul prea mare, pentru că sigur o vei arde; este e preferat să o călești în două tranșe, dacă este prea multă, decât să forțezi lucrurile și să riști să compromiți preparatul.