Cu blat pufos sau crocant, cu sunca si legume sau doar cu rosii si mozzarella, pizza e in topul preferintelor pentru mancaruri gustoase pentru multi dintre noi. Iar atunci cand inveti sa ti-o pregatesti acasa ai libertataea sa ii pui ce topping vrei, fara sa platesti extra, si sa o ai la orice ora fierbinte si gustoasa.
Primul lucru pe care trebuie sa stii sa il faci este blatul. Noi ti-am dat o reteta buna la Lectia de Gatit.
Apoi, asigura-te ca ai toate ustensilele necesare ca sa poti sa o coci ca la carte. Nu iti trebuie cuptor cu lemne, dar o piatra pentru pizza, un cutit de pizza si o paleta cu care sa ridici pizza din cuptor ar fi ideale. Daca nu vrei sa investesti in asa ceva, foloseste 2 tavi de copt suprapuse sau o tava rotunda de pizza si hartie de copt.
Apoi, iti mai trebuie cateva trucuri care sa iti asigure rezultatul perfect de fiecare data.
1. Pentru blat crocant aluatul trebuie sa fie lipicios. Crusta de aluat va fi mai crocanta cu cat aluatul va fi mai umed. Daca iti place pizza cu blat subtire si crocant, ar trebui sa lasi aluatul mai lipicios. Daca iti doresti o pizza mai pufoasa, mai incorporeaza in el, treptat, faina.
2. Pune aluatul la frigider peste noapte. Temperaturile mici permit glutenului din faina sa se relaxeze si asta iti va fi de ajutor cand vei intide aluatul pentru ca va fi mai elastic. Ininate sa il pui la rece, modeleaza aluatul intr-o bila si aseaza-l intr-un bol uns, acoperit cu o folie de plastic.
3. Malaiul previne lipirea. Aluatul se lucreaza mai intai cu mana. Aplatizeaza bila de aluat pana cand formezi un disc. Presara malai pe tava, aseaza discul de aluat si cu un sucitor ruleaza-l pana cand ajunge la diametrul dorit. Daca da semne ca revine la dimensiunile initiale si e prea elastic, mai lasa-l sa se relaxeze 5 minute.
4. Un cuptor incins = succes. Incinge cuptorul la 250C sau chiar mai mult daca poti. O temperatura ridicata va garanta un blat perfect, copt bine in interior si cu o crusta crocanta la exterior. Lasa cuptorul sa se incinga cel putin 30 de minute inainte sa coci pizza. Daca ai o piatra pentru pizza, aseaza-o in jumatatea inferioara a cuptorului, din momentul in care ai pornit cuptorul.
5. Nu face exces de toppinguri! E bine sa nu incarci pizza cu prea multe ingrediente. Rezuma-te la cel mult 3-4. Cu cat vor fi mai multe, cu atat aluatul se va coace mai greu si risti sa ai un blat ars la exterior si crud la interior.
Toppingurile pe care nu vrei sa le consumi crude, cum sunt ciupercile sau carnatii, gateste-le putin inainte, pentru ca nu vor avea timp suficient in cuptor sa se patrunda. Pe de alta parte, daca vrei sa pui rucola peste pizza, adauga-o imediat ce ai scos-o din cuptor. Caldura pizzei fierbinti va inmuia rucola suficient cat sa ii scoata in evidenta savoarea.