După ce mâncăm toate "porcăriile" posibile în perioada Sărbătorilor de iarnă, ai spune că doar de ciocolată nu mai ai nevoie. Totuşi, această băutură dulce şi parfumată, preferată de mulţi în sezonul rece, are proprietăţi antioxidante şi indice glicemic scăzut şi este chiar indicată. Cu condiţia să nu conţină foarte mult zahăr!
Beneficiile ciocolatei calde pentru organism
Contrar a ceea ce ar crede unii, ciocolata caldă este un adevărat "elixir" pentru organism. Bogată în antioxidanţi, ea are multiple beneficii:
• îmbunătăţeşte sau menţine sănătatea inimii; potrivit studiilor, cacaua, principalul ingredient al ciocolatei calde, conţine nutrienţi importanţi, precum flavanoli şi fitesteroli, care reduc nivelul de LDL colesterol din sânge, prevenind boli cardiace, coronariene sau atacurile de cord.
• stimulează activitatea cerebrală; flavanolii din cacao ajută la o mai bună oxigenare a creierului, ceea ce face ca neuronii să fie mai activi.
• are efect antioxidant, prevenind îmbătrânirea, bolile de inimă şi cancerul chiar mai bine decât ceaiurile şi vinul.
• scade glicemia; ciocolata caldă este chiar indicată pentru pacienţii cu diabet, deoarece nutrienţii din cacao ajută la reglarea nivelului de insulină din organism.
• ajută la scăderea în greutate; o ciocolată caldă cu conţinut mai ridicat de cacao ajută la scădera nivelului de colesterol din sânge şi are un bun efect antioxidant, foarte important în procesul de slăbire.
• scade tensiunea arterială; flavanolii din cacao au efect vasodilatator şi ajută, astfel, la reglarea presiunii din vasele de sânge.
Mihaela Bilic recomandă ciocolata caldă
Ciocolata este, potrivit nutriţionistului Mihaela Bilic, un produs premium din categoria dulciurilor. Calitatea sa este dată de faptul că, spre deosebire de zahăr, care conţine doar calorii goale, ciocolata este bogată în nutrienţi valoroşi pentru organism, precum amine, alcaloizi, antioxidanţi, minerale şi fibre.
"Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales atunci când vorbim de ciocolată neagră. 100g ciocolată neagră are 550 de calorii, 35% grăsime (niciun strop de colesterol) și 7,5g fibre. Puterea antioxidantă ieșită din comun se datorează polifenolilor, ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao", spune Mihaela Bilic.
Cum ciocolata, în sine, are o densitate calorică mare, este cu atât mai recomandat să fie consumată sub formă de băutură, diluată cu apă. În loc să mănânci pe nerăsuflate acele 2-3 pătrăţele de ciocolată (doza corectă, recomandată de specialişti), ele pot fi transformate într-o ceaşcă de lichid, ce va fi savurată mai multe minute.
"Consumând ciocolată caldă, reduceți la un sfert conținutul de calorii. Ca variante de rețete, în loc de apă puteți dilua ciocolata cu lapte - laptele înseamnă 87% apă. Ciocolata neagră se topește (...) Pentru 25g ciocolată folosiți 100 ml lichid. În funcție de preferințele personale, fiecare este liber să adauge suplimentar ingrediente care să aducă un plus de aromă: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel - orice combinație vă face plăcere, totul e permis! S-a deschis sezonul sărbătorilor de iarnă, răsfățați-vă cu o ceașcă de ciocolată fierbinte și parfumată - plăcere diluată, nevinovată și garantată!", scrie Mihaela Bilic pe reţelele de socializare.