Pe 21 aprilie, de ziua sa de naștere, regina Elisabeta a II-a nu a plănuit o petrecere fastuoasă, ci a chemat câțiva oaspeți la Wood Farm, o mică proprietate din Norfolk, unde petrecea mult timp cu regretatul prinț consort Philip. 

Chiar dacă aniversarea privată a fost ceva mai discretă anul acesta, de la petrecerea reginei nu a lipsit tortul său favorit, care se face anual de ziua sa de naștere și este pe bază de ciocolată.

„Regina iubește ciocolata și în fiecare an are același tort, preparat după aceeași rețetă”, a explicat fostul bucătar șef al familiei regale britanice, Darren McGrady.

Regina iubește atât de mult acest tort, încât și-l dorește și la a doua sa aniversare anuală, sărbătorită în 2 iunie, cu ceremonia Trooping the Colour. 

De unde vine tradiția dublei aniversări

Dubla aniversare nu este vreun moft regal, ci o tradiție prezentă de la mijlocul secolului ai XVIII-lea în familia regală britanică. De ziua de naștere „oficială” a reginei Armata Britanică organizează o paradă militară pe care se adună să o vadă zeci de mii de oameni, care profită pentru a-i ura majestății sale o viață lungă.

Această aniversare publică a devenit o tradiție din vremea regelui George al II-lea și a fost continuată de regele Edward al VII-lea la începutul anilor 1900. Amândoi erau născuți în luna noiembrie, o lună cu vreme foarte neprietenoasă în Marea Britanie, și, prin urmare, nu puteau fi sărbătoriți public, în aer liber. Astfel, regii George al II-lea și Edward al VII-lea au preferat să își mute aniversarea oficială vara, odată cu ceremonia Trooping of te Colour, organizată anual în a doua sâmbătă din luna iunie.

Regina Elisabeta a II-a a continuat și ea tradiția nu doar pentru că preferă discreția și prezența familiei și a apropiaților atunci când chiar este ziua ei de naștere, ci și pentru că poate mânca de două ori pe an tortul ei favorit.

Cum se prepară tortul aniversar al reginei Elisabeta a II-a

Darren McGrady a făcut publică rețeta tortului favorit al reginei Marii Britanii, care este, de fapt, un tort tradițional în familia regală, încă de pe vremea Reginei Victoria.

Tortul favorit al regine Elisabeta a II-a are urmatoarele ingrediente:

• Pentru blat: 6 gălbenușuri de ou, 2 ouă întregi, jumătate de ceașcă de zahăr, un sfert de ceașcă făină, 1/8 ceașcă de cacao, un sfert de ceașcă de unt topit.

• Pentru cremă și glazură: 2 cești de smântână dulce, 454 grame de ciocolată neagră Ghirardelli.

Modul de preparare și pașii de urmat, în clipul de mai jos:

Crema pentru tortul reginei se prepară cu cel puțin 6 ore înainte de coacerea blatului și asamblarea tortului.