“Este foarte greu pentru vinurile romanesti sa fie competitive la pret cu vinurile din America Latina sau lumea noua. Nu neaparat pentru ca nu sunt de calitate, dar este foarte greu pentru ca acolo au foarte multe facilitati. Uneori, guvernul le plateste transportul. In America latina, ascensiunea s-a facut datorita achizitionarii de vita de vie de foarte multi eonologi ai lumii din Bordeaux, Burgundia, Toscana, acolo ei sunt proprietari. Avand infrastructura, avand mijloacele de comunicare, au dezvoltat foarte mult zonele respective si e foarte greu sa ne batem noi cu asa ceva, dar nu este imposibil.", spune somelierul Marius Danciu de la crama hotelului Privo din Targu Mures.

“Vinurile romanesti nu pot fi reproduse in alta parte”
Ce avem noi in plus si unic este aspectul de terroir in romania: vinurile romanesti nu pot fi reproduse in alta parte, la fel cum nici vinurile din Chile nu pot fi reproduse in alta parte.

“Acelasi strugure trebuie sa aiba amprenta terroirului, adica tot ceea ce reprezinta zona geografica din punctul de vedere al solului, drenajului, al luminozitatii – este acel microclimat care face ca vinul sa guste intr-un anumit fel. De exemplu, intotdeauna pe Valea Tarnavelor Sauvingon Blanc o sa dezvolte arome de soc, de gutuie, aceasta este tipologia noastra. In Noua Zeelanda vom avea arome de fructe tropicale, papaya, mango, grepfrut. Sunt zone geografice distincte care dezvolta pentru acelasi tip de strugure arome distincte.”

Pentru ca Romania sa devina mai vizibila pe harta mondiala a vinurilor, somelierul considera ca proprietarii cramelor trebuie sa-si uneasca fortele:

“S-au facut lucrurile foarte bine in Romania, cel putin in ultimii 7-8 ani evolutia a fost majora in calitate. Mai trebuie sa fim expusi international. Cramele trebuie sa se uneasca si sa mearga impreuna. Doar asa se pot face mai multe.”

“Noi trebuie sa stim cu cine ne batem - noi suntem vinul de 15-20 de euro”

Viitorul suna bine, sustine somelierul, mai ales dupa ce noile vite de vie vor ajunge la maturitate. Iar asta se va intampla in anii care urmeaza.

“Noi suntem o tara care produce foarte mult cantitativ, de ce nu suntem acolo si la calitate? Evolutia este foarte clara, in fiecare an de zile se fac vinuri din ce in ce mai bune. Trendul este foarte ascendent, foarte pozitiv si sa nu uitam, majoritatea sunt plante prin reconversie - s-au replantat, s-a scos vita de vie veche, s-a plantat vita noua, sunt clone mai bune, sunt vite de vie mai bune, dar sunt la inceput, sunt tinere. O vita de vie sa produca calitate trebuie sa o lasam multi ani, ca radacinile sa ajunga mai adanc in pamant, sa aduca altfel de minerale, altfel de nutrienti. Atunci putem vorbi cu adevarat de exceptional."

Avem si soiuri autentice romanesti care ne pot ajuta sa ne diferentiem de alte tari producatoare de vin:
“Aici as vrea sa o mentionez pe Baroneasa Ileana Kripp de la Stirbey, care a cheltuit o avere sa faca o clona autentica de cramposie selectionata, un strugure romanesc autentic, vechi de cateva mii de ani. Erau atatea variatiuni, incat nu se stia care este cel original.”

Un alt soi care merita promovat mai mult si apreciat pe masura este feteasca neagra, un soi despre care somelierul spune ca trebuie gasita clona autentica: “Gustand toate fetestele negre din Romania, mi-a fost foarte greu sa gasesc o tipologie de gust, adica sa stiu clar ce aroma are. Ceea ce ma convinge ca nu avem o clona autentica.”

Lista strugurilor din care putem face vinuri foarte bune este lunga: “Babeasca este un strugure foarte interesant. Probabil greu de inteles pentru cei din afara. Negru de dragasani, Grasa, Tamaioasa sunt struguri autentici romanesti care pot produce vinuri exceptionale.”


Marius Danciu a lucrat ca somelier la restaurantul Blue by Eric Ripert de la Ritz Carlton Grand Cayman, in Caraibe. Intors in Romania, el a pus pe picioare o crama la hotelul Privo, unde organizeaza degustari de vin si seri gastronomice in stil Michelin. Ii poti citi povestea pe larg aici.