Recunoaste, cand te gandesti la tequila fie iti amintesti mahmureala de dupa petrecerile de studentie, fie de barul sic unde ai incercat cateva shot-uri flambate cu o felie de lamaie. Avem o veste proasta si una buna. Daca ai suferit de mahmureli, te-ai amagit cu tequila de proasta calitate, iar daca inca nu ai incercat tequila, de acum poti sa o faci ca un profesionist.
Tequila – o bautura “pour les connaisseurs”
Daca o tratezi ca pe o bautura spirtoasa oarecare tequila te poate insela. Aroma ei rupta din caldura arida a Mexicului o face speciala printre spirtoase. Tequila este produsa numai in regiunea Jalisco din agavele care cresc aici. Trebuie sa treaca intre 8 si 10 ani ca planta sa ajunga la maturitate, sa fie recoltata, iar fructul copt sa fie rumenit si inabusit in cuptoarele distileriilor, lasat apoi la fermentat pentru a transforma zaharurile in alcool. Nu oricine poate produce tequila si nu oriunde. Legile mexicane sunt foarte stricte in privinta acestei bauturi.
Tequila buna si varinata care iti da dureri de cap
Exista doua sortimente de tequila: cea facuta 100% numai din agave si una mixta, in care exista un procent de 60% de tequila pura si alte zaharuri. Desi Mexicul supravegheaza indeaproape productia nationala, nu inseamna ca nu se gasesc pe piata si sortimente mai putin stralucite care nu au gustul si nici calitatile tequilei. Asa ca, data viitoare cand o comanzi asigura-te ca este de calitate daca nu vrei sa lupti cu mahmureala a doua zi si prefera varianta simpla in locul cocktailurilor pentru ca in ele se foloseste cel mai adesea tequila mixta.
Culoarea ii defineste gustul si varsta
Unui vin bun ii trebuie ani pana cand sa capete aroma potrivita. Acelasi lucru este valabil si pentru tequila. Fiecare varsta are numele ei si iti spune multe si despre gustul pe care il vei simti la prima gura.
- Tequila blancos/silver sunt cele care nu stau in butoaie ci trec de la distilerie direct in sticla. Sunt transparente si sunt cele care se folosesc in cocktailurile Margarita. Are gustul pur de agave si un procent mare de alcool.
- Tequila oro/gold este, de fapt, tequila Blanco imbogatita cu caramel sau alt colorant pentru a parea o tequila veche.
- Tequila Reposado –este tequila pura care este pastrata in butoaie de stejar de la doua luni pana la un an. Are un gust placut si o culoare pala.
- Tequila Anejo – este tequila tinuta in butoaie mari de stejar peste un an. Lemnul ii va da un buchet de arome unic si o culoare aramie.
Cum se bea tequila?
In niciun caz cu sare si lamaie daca alegi un shot. Un pahar mic de tequila trebuie sorbit incet, picatura cu picatura si nu dat peste cap ca la un concurs de adolescenti. Mai ales daca alegi tequila Anejo puternica si foarte scumpa. Nu numai ca te va costa o avere, dar te va trimite acasa la jumatatea petrecerii.
Cocktailuri cu tequila
Se spune ca tequila cea mai buna se bea simpla, fara adaosuri. Daca nu esti, totusi, un amator de tarii, o poti indulci in cocktailuri cunoscute in toata lumea.
- Margarita - tequila, suc de limeta
- Tequila Sunrise -tequila, suc de portocale, lichior de rodii
- Paloma - blanco/reposado tequila, suc de grepfrut
- Bloody Maria - tequila, sos Tabasco, suc de rosii
Se spune ca o tequila buna te poate tine treaz toata noaptea. De vina pentru calitatile de energizant sunt substantele continute de agave care au efect stimulant.