Povestile despre renumitul chimist si bautura nationala a Rusiei spun ca acesta ar fi gasit formula perfecta a combinatiei de alcool si apa din vodka, pe care ar fi prezentat-o in lucrarea sa de dizertatie "Discurs despre combinarea apei cu alcoolul". Mai exact, era vorba de o proportie de 40% alcool, considerata cel mai putin periculoasa pentru organism.
Mitul devine slogan
Un sambure de adevar ar putea fi la mijlocul acestei povesti de vreme ce in Muzeul dedicat votcii din Sankt Petersburg exista mentionat faptul ca Mendeleev a stabilit ca taria ideala pentu vodka este de 38 de grade, dar aceast numar a fost transformat in 40 pentru a putea fi stabilita mai usor taxa pe alcool.
O alta legenda spune ca Mendeleev a fost delegat chiar de Tarul Alexandru al III-lea sa gaseasca formula perfecta pentru vodka. Oricum ar fi povestea, a fost suficient pentru cei din industrie ca sa se foloseasca de numele unui savant pentru a-si promova bauturile.
De exemplu, brandul "Russian Standard" sustine ca vodka pe care o vinde este in conformitate cu regulile de calitate aprobate de comisia de la curtea tarului condusa de Mendeleev in 1894. Acest truc de publicitate le-a adus producatorilor si un proces intentat de activistii societatii pentru protectia consumatorului care reclamau afirmatiile mincinoase.
vodka dintr-un pahar berzelius
O fi fost Mendeleev un mare chimist, dar nu a descoperit formula perfecta pentru vodka. Multe dintre cele povestite nu sunt decat un mit.
In primul rand pentru ca lucrarea de dizertatie a lui Dimitri Mendeleev nu mentioneaza in niciun rand numarul "40 de grade" in solutiile de alcool cu care a lucrat. Savantul a facut calcule folosind alcool mult mai tare, de 70 de grade. In plus, nu exista lucrari ale chimistului in care sa vorbeasca despre diluarea alcoolului pentru a produce vodka.
Cifra magica de 40% alcool e mult mai veche decat lucrarile lui Mendeleev. Standardul de concentratie de alcool din vodka exista inca din 1843, pe vremea cand Mendeleev avea doar 9 ani. A fost stabilit de autoritatile ruse fara sfatul sau parerea unor specialisti in chimie, pentru ca la vremea respectiva taxele pe alcool se calculau in functie de fiecare grad al tariei din sticla. Si cum multi comercianti diluau bauturile cu apa ca sa scape de taxele mari, s-a emis un decret care stabilea stadardele pentru fiecare bautura in parte.
Singurul lucru cert este legat de faptul ca Mendeleev a luat, intr-adevar, parte la o intalnire a unei comisii de stat constitutita pentu a stabili taxarea alcoolului in 1895, dar nu a mentionat nici macar acolo nimic despre cele 40 de grade.
Mendeleev nu consuma alcool
Celebrul chimist nu era un fan al bauturilor alcoolice si nici al paharului cu vodka. Imaginea sa este asociata insa unei marci de vodka ce ii poarta numele. Singurul viciu vinovat erau tigarile, glumind adesea pe seama obiceiului si spunand ca fumul de tigara omoara germenii si bacteriile din plamani. Ii placea in schimb ceaiul bun si era un mare consumator de ceai comandat din China pe care si-l prepara singur acasa.