Shakshuka este un mic dejun tradițional evreiesc, ușor de preparat, delicios și care necesită ingrediente accesibile oricui.

Shakshuka este originară din Africa de Nord, și este gătită tradițional în Tunisia, Liban, Algeria, Maroc, Egipt, dar este înrudită și cu unele feluri de mâncare din Turcia și sudul Spaniei.

Shakshouka a la Joseph

Chef Hadad, juratul de la Masterchef România, ne spune rețeta preferată: "Am pregătit săptămâna asta o rețetă tare dragă mie – Shakshuka – pe care o gătea mama foarte des acasă, în Maroc".

Ingrediente Shakshuka, mic dejun tradițional evreiesc:

  • 5 roșii normale sau 1 și 1/2 inima de bou
  • 5 caței de usturoi
  • 1 ardei iute roșu sau verde
  • 5-6 fire pătrunjel
  • coriandru
  • 4 ouă
  • 5 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper
  •  

Mod de preparare Shakshuka, mic dejun tradițional evreiesc:

Puneți tigaia la încins cu ulei. Tocați ardeiul iute, îl sotați jumătate de minut, adăugați și usturoiul și sotați până devine auriu. Scoateți pielea roșiilor, tocați-le în bucăți mari și le adăugați în tigaie. Amestecați foarte bine și lăsați pe foc aproape 8 minute. Tocați pătrunjelul și coriandrul și adăugați în shakshuka.

Amestecați foarte bine, adăugați cele 4 ouă sparte direct în tigaie, închideți cu capac și lăsați pe foc 5 minute, până când oul este mediu făcut, nici prea moale, nici prea tare.

Se servește cu pâine caldă sau pâine toast la foc. A doua variantă e mai autentică!

Foto Joseph Hadad