Regulile de bune maniere spun ca bacsisul este obligatoriu intotdeauna, chiar si atunci cand serviciile prestate de chelner nu au fost satisfacatoare.
In mod normal, 20% din consumatie se considera a fi un bacsis bun, 10-15 % din consumatie se considera a fi un bacsis normal, iar 10% atunci cand chelnerul nu a fost tocmai amabil. In aceste conditii, se recomanda sa-i atragi atentia managerului, si nu pleci fara sa lasi bacsis.
Pentru vin, 10% din totalul consumatiei este suficient, iar daca stai la bar, 10-15 % este suficient. Daca doar iti iei mancare la pachet, bacsisul nu este necesar.
Daca te gandeai ca vei scapa de bacsisuri, ei bine, trendul merge in cealalta directie. In sus, mai exact. In New York bacsisurile ajung deja la 30%. In Manhattan, de exemplu, chelnerii pretind 25%. Nu stim cum vor evolua lucrurile in Romania, dar in China cel putin s-a rezolvat aceasta problema: chelnerii au fost inlocuiti cu roboti :)