India a fost o destinatie culinara inca din cele mai vechi timpuri. Ierburile si mirodeniile de aici se vindeau pe bani grei in pietele lumii si nici acum nu sunt cele mai accesibile. In prezent, bucataria indiana continua sa atraga gurmanzii din toata lumea cu cele mai variate arome.
Chiar daca este cam condimentata pentru gusturile romanilor, mancarea indiana este o experienta pe care trebuie sa o traiesti pe pielea ta sau, in cazul acesta, pe propriile papile gustative.
Noi am stat de vorba cu Ashlie Dias, un expert al bucatariei indiene originar din Mumbai, si in prezent chef la Crowne Plaza Bucuresti, despre mancarurile indiene pe care trebuie sa le incercam macar o data in viata. Acesta si-a amintit preparatele delicioase cu care a crescut si a organizat la Crown Plaza Bucuresti un festival al mancarii indiene, ce incepe pe 12 noiembrie.
“Mancarea indiana este foarte variata, foarte aromata si se bazeaza foarte mult pe ingredientele locale. Tocmai de aceea bucataria indiana difera foarte mult de la o zona la alta a tarii”, ne-a explicat Chef Ashlie Dias.
El le propune romanilor sa incerce mancarea traditionala indiana, care este perfecta pentru gurmanzi. “Asa cum la nuntile romanesti se mananca sarmale, la cele indiene se consuma Tandoori Chicken, Chicken Biryani, Bebinca. Sunt felul de mancare mai grele, asa ca nu se mananca foarte des”.
Tandoori Chicken este un pui marinat in pasta de usturoi si ghimbir, iaurt si condimente. Este de un rosu intens, culoare data de chili.
Chicken Biryani este o specialitate traditionale ce contine bucati suculente de pui și orez basmati gatite cu sofran si apa de trandafiri. Carnea si orezul sunt gatite impreuna, asa ca aroma carnii intra in orez si il face si mai gustos. Este un fel de mancare ce se manca cu mainile in India. Aroma este atat de puternica incat ramane si dupa ce te speli pe maini.
Orice masa indiana este incompleta fara Tadka Daal – una din cele mai cunoscute mancaruri indiene. Daal inseamna linte, iar Tadka reprezinta modul de preparare, in acest caz calire. Nu este considerat felul principal al mesei, dar fara el nu poti sa zici ca ai terminat de mancat.
Trebuie sa incerci si varianta indiana de shaorma, Chicken Kathi roll, ce contine pui picant tandoori, infasurat intr-un rulou din ou si servit cu menta.
Vaca este sacra pentru hindusi, se considera ca are mii de zeitati in ea asa ca nu este ucisa. Dar sa nu te mire ca unele retete contin si carne de vita. Acestea apartin musulmanilor din India, care o pot manca. O specialitate cu carne de vita este kebapul.
Daca esti ceva mai curajos sau curajoasa, iti recomandam sa incerci muraturile picante :)
La capitolul paine, poti incerca Lachha, care este o paine din mai multe straturi, Naan, o paine foarte pufoasa sau Pappadam, o paine crocanta cu seminte de chimen, coriandru, piper negru si usturoi.
Pentru desert, trebuie neaparat sa incerci Kheer, care este un orez cu lapte, dar preparat diferit fata de cum se face in romania. Se gateste foarte incet, cu foarte mult lapte si crema, cu aroma de trandafiri si cu sofran.
Foarte bune sunt si Bebinca (un fel de budinca facuta din straturi subtiri de clatite din lapte de cocos) si Gulab Jamun (un desert foarte popular indulcit cu cardamom, zahar si sirop de miere).
Daca vrei sa afli totul despre bucataria indiana, citeste aici.