Citeste si povestea Linzer Torte, Austria

Stargazy Pie (sau Starry Gazey, Stargazey) este un fel de mancare originar din satul pescaresc Mousehole, comitatul Cornwall ce se serveste in timpul festivalului inchinat lui Tom Bawcock, care in secolul XVI ar fi salvat satul de la foamete.

O iarna cumplita ameninta sa lase populatia infometata deoarece frigul si furtunile faceau imposibil pescuitul (principala sursa de venit a locuitorilor din Mousehole). Se spune ca in ajunul Craciunului, pe 23 decembrie, Tom Bawcock, un batran pescar care traia singur in Mousehole, stiind ca nu avea nimic de pierdut, si dorind sa-si ajute satenii, a plecat cu barca in larg, infruntand valurile imense iar curajul i-a fost rasplatit cu o captura mare de sapte tipuri de peste. Din pestele prins de Bawcock a fost facuta o placinta imensa, care sa hraneasca intregul sat. Capetele de sardine strapungeau aluatul, pentru a demonstra ca inauntru se afla peste si ca lumea a scapat de foamete. Sardinele par sa priveasca stelele, de unde si numele StarGazy.

Unii bucatari spun insa ca motivul pentru care pestii sunt pusi cu capul in sus este ca prin uleiul care se scurge din capete placinta devine mai pufoasa si capata un gust mai puternic.

O alta legenda legata de Stargazy Pie si de alte placinte cu umpluturi neobisnuite din Cornwall spune ca motivul pentru care diavolul nu trecea pe aici era faptul ca te puteai astepta sa gasesti orice in placintele preparate de sateni.

Festivalul in cinstea lui Tom Bawcock se tine si in ziua de azi, pe 23 decembrie, in Mousehole cand la Ship Inn se gateste Stargazy Pie. Au circulat zvonuri conform carora festivaul a fost doar o inventie a proprietarului Ship Inn in anii 1950.

Astazi, umplutura cuprinde mai multe tipuri de peste, oua fierte, uneori si cartofi si sunca. In unele localitati din Cornwall se foloseste o crusta din piure de cartofi in loc de aluat.

Ingrediente:

  • 25 gr unt
  • 1 ceapa taiata fin
  • 3 bucati sunca taiata cubulete
  • ½ lingura faina
  • 3 linguri vin alb sec
  • 250 ml supa de peste
  • 300 ml smantana
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • 2 oua fierte tari, maruntite
  • 6 sardine (pot fi inlocuite cu hering sau macrou mai mic),curatat, fara oase, cu cap
  • 200 gr aluat pufos
  • 1 ou batut

Se incalzeste untul in tigaie si se calesc ceapa si sunca pana devin moi. Se adauga faina, se amesteca bine. Se adauga vinul si supa de peste, amestecand bine, sa nu faca cocoloase. Se da in clocot apoi se lasa 10 minute la foc mic.

Se adauga smantana, se da iar in clocot apoi se lasa la foc mic pana ce compozitia se reduce la jumatate. Se inlatura de pe foc, se adauga patrunjelul si oaule maruntite, sare si piper si se lasa la racit.

Se incalzeste cuptorul la 200o C, pestele se sareaza si se pipereaza, se pune intr-un vas putin adancit. Se toarna sosul peste peste. Se pune aluatul si se fac 6 taieturi prin care se scot capetele pestilor. Se unge aluatul cu ou batut, se lasa la cuptor 40-45 minute, pana cand aluatul creste si se rumeneste.

Sursa foto: foodofjeff.blogspot.com