In anii ‘90 specialistul in medicina alternativa Michael Van Straten dadea lovitura pe piata cu o noua carte cu retete si sfaturi. Numita Superalimente, cartea prezenta acele ingrediente de 5 stele care reprezentau cheia spre o viata mai sanatoasa si fara boli, crescand rezistenta organismului. Lista de superalimente avea putine surprize, cuprinzand in general fructe si legume, cereale integrale, seminte si fructe uleioase (nuci, migdale, alune).
De atunci si pana acum notiunea de superalimente a devenit tot mai atragatoare capatand proportii aproape magice pentru alimentele exotice vandute pe bani multi, doar pentru ca sunt mancaruri cu potential benefic. In fiecare an, comercianti si producatori priceputi s-au intrecut sa promoveze noi superalimente cu efecte minune recomandata ca sursa incomparabila de nutrienti extraordinari.
Cea mai folosita afirmatie este ca superalimentul in cauza este o sursa incontestabila de antioxidanti. Acele substante pe care studiile le ridica in slavi si le pun pe primul loc in topul ingredientelor care ne scapa de boli. De la fructe de padure pana la ciocolata si vin aproape toate alimentele au mai nou antioxidanti si trebuie sa le mancam pentru a compensa deficientele. Practic suntem o planeta de oameni cu multiple lipsuri, par sa ne spuna cei care promoveaza acest tip de superalimente.
In realitate, insa, o analiza publicata in Annals of Internal Medicine arata exact contrariul. Luam suplimente si mancam anumite superalimente degeaba, pentru ca nu ducem lipsa de nutrientii esentiali si avem o dieta adecvata.
Primul indiciu care ne ridica semne de intrebare sta in felul in care studiile fac afirmatii despre efectele benefice ale superalimentelor. Studiile vorbesc despre alimente care “ar putea ajuta” sau “ar putea lupta” cu diferite afectiuni. Totul e probabuil, nimic nu e sigur.! Sunt folosite cu verbe care indica probabilitatea si nu exactitatea.
Nu inseamna, insa, ca alimentele contin nutrienti esentiali nu sunt bune pentru noi, ci doar ca efectele lor sunt super-exagerate fara sa fie intotdeauna fondate pe o baza stiintifica. De altfel, in 2007, Uniunea Europeana a luat atitudine si a interzis folosirea cuvantului superaliment sau aliment minune in vanzarea unui produs fara sa fie aduse si dovezi stiintifice credibile.
Lucrul cel mai important de care ar trebui sa tinem cont este ca o dieta echilibrata si variata are efecte mai bune si de lunga durata, in comparatie cu o dieta in care incercam sa introducem doar alimentele laudate de studii. Alimentele obisnuite, fara titulaturi spectaculoase, sunt benefice. Pentru ca si o salata verde sau un morcov pot fi un superaliment daca sunt introduse intr-o dieta corecta.