Cand esti fericit s-ar putea sa iti suplimentezi sentimentele cu o tableta de ciocolata, cand esti trist s-ar putea sa gasesti consolarea intr-o punga de chipsuri, iar cand esti plictisit s-ar putea sa gasesti preocuparea intr-un bol cu popcorn. Mancarea ne satisface mai mult decat stomacul, ne alina sau ne extinde sentimentele, iar atunci cand iti hranesti starile cu mancaruri de acest gen inseamna ca ai de-a face cu “mancatul emotional”.
In timp ce foamea adevarata se instaleaza treptat, foamea emotionala apare brusc, mai ales atunci cand sentimentele traite sunt puternice. Riscurile sunt sa dezvolti adevarate dependente de alimente dulci, sarate sau grase si odata cu ele apare si riscul de obezitate, diabet, boli de inima sau alte afectiuni.
Secretul este sa rezisti tentatiei si sa stii sa invingi foamea falsa, instalata din motive care tin de factori emotionali.
Planifica mesele pe toata ziua, incluzand si gustarile dintre ele. Unul din motivele pentru care stresul invinge in lupta cu alimentatia sanatoasa este si pentru ca multi sarim peste mesele din timpul zilei si luam o singura masa abia seara. Daca planifici meniul pentru a doua zi, ai sanse sa nu mai flamanzesti si sa manaci la o singura masa prea multe calorii si carbohidrati ( alimente care iti dau senzatia de bine) sau prea multe alimente nesanatoase.
Permite-ti un rasfat ocazional. Cand iti impui sa nu mananci un anumit aliment, te vei gandi si mai mult la el. Rezultatul privarii de la o anumita “bunatate” va fi sa mananci mai mult din alte alimente si sa ajungi sa consumi calorii in exces. Decat sa iti impui sa nu consumi ciocolata, mai bine permite-ti odata pe saptamana cateva bucatale din dulcele preferat. Iti va da senzatia de bine, dupa care tanjesti, fara sa exagerezi.
Noteaza-ti tot ceea ce mananci. Este unul din exercitiile care te va ajuta sa constientizezi problema si faptul ca iti cauti alinarea in mancare. In plus, te va ajuta sa ai o dieta echilibrata.
Lupta cu stresul si prin alte arme. In loc sa deschizi frigiderul sau sa iti plangi de mila cu o cutie de bomboane in fata, mai bine iesi la plimbare. Fa miscare, gaseste-ti un hobby, intalneste-te cu prietenii. Orice activitate care iti va lua mintea de la mancare si de la ceea ce a declansat depresia te va ajuta.
Odihna este la fel de importanta. Atunci cand nu dormi suficient exista riscul sa manaci mai mult si sa consumi alimentele nepotrivite.