Pentru multi ani, expertii in nutritie au mizat pe efectele beneficie ale dietei mediteraneene, despre care studiile au confirmat ca joaca un rol important in reducerea riscului de atac de cord si aparitiei bolilor cornice, in comparatie cu alte regimuri alimentare.
Sunt, insa, milioane de oameni aflati in tari in care ingredientele mediteraneene nu sunt la indemana si pentru care dieta bazata pe ulei de masline, legume si fructe proaspete din abundenta este o incercare greu de realizat. Este vorba mai ales de tarile nordice, cu clima rece, care au gasit, totusi, raspunsul la aceasta dilema.
Un grup de cercetatori in nutritie din Islanda, Suedia, Danemarca, Finlanda si Norvegia au pornit inca din 2009 in cautarea unui meniu sanatos bazat in principal pe produse locale, precum heringul sau fructele de padure. Inainte sa recomande dieta la scara larga, cercetatorii au prescris-o mai intai unor pacienti cu sindrom metabolic si au comparat efectul ei in raport cu un alt grup de studiu care a primit o dieta bogata in carne rosie si paine alba.
Dieta nordica recomandata in studiu se baza in principal de fructe de padure (coacaze, mure, capsune), ulei de rapita, cereale integrale, radacinoase si trei mese pe saptamana pe baza de peste (somon sau macrou). In restul timpului subiectii puteau consuma preparate vegetariene, carne de pasare sau vanat, dar niciun gram de carne rosie sau zahar. Rezultatele celor doi ani de teste au fost publicate in Journal of Internal Medicine. Dieta s-a dovedit benefica asupra nivelului colesterolului si inflamatiilor si a marcat o scadere a riscului aparitiei diabetului de tip 2.
Perioada in care a fost efectuat studiul coincide cu lansarea in regiune a miscarii noii bucatarii nordice, propusa de unul dintre proprietarii restaurantului Noma din Copenhaga. Scopul declarat al acestei miscari numita Nordic Food Lab este sa ii inspire pe bucatari sa puna in valoare bunataile culinare ale regiunii si sa gateasca pe langa peste, fructe de padure sau radacinoase si tot felul ingrediente unice: de la ierburi pana la carne de ren sau furnici.
Desi este considerata o dieta sanatoasa, dieta nordica are sanse mult mai mici sa cucereasca lumea intreaga asa cum a facut-o cea mediteraneana. Pe langa faptul ca se bazeaza pe foarte multe ingrediente din aceste zone reci, inca mai are de trecut testul studiilor care sa demonstreze daca ajuta si la scaderea in greutate.