Radicalii liberi, sau cine iti ataca zilnic corpul fara ca tu sa-ti dai seama
In fiecare zi, in corpul tau se da o batalie cumplita intre milioane de celule sanatoase si inamicii lor, radicalii liberi. Nu, azi nu ma intorc la ora de matematica, vorbesc tot despre sanatate. Mai exact, despre oxidare, sau stres oxidativ.
Oxidarea este un proces natural care ne afecteaza celulele corpului, fara sa fim constienti de el. Dar asta nu inseamna ca nu putem sa dam o mana de ajutor celulelor atacate permanent de acest infam proces. Putem sa le echipam cu armele necesare pentru ca ele sa reziste mai mult.
Deci, ce sunt radicalii liberi?
Sunt inamicii nostri de cand am aparut pe acest Pamant. Un fel de capcauni de tot felul de marimi si forme, invizibili ochiului liber, care ”musca” din celule si le ”smulg” un electron (specialistii numesc asta oxidare). Astfel, celulele corpului sunt ranite si nu mai functioneaza corect. Procesul asta se numeste stres oxidativ. El pune in pericol sanatatea unui organ sau a intregului corp si este responsabil de imbatranirea prematura, de infectii, de aparitia a numeroase boli cronice, inclusiv afectiuni cardiace, degradarea vederii sau a memoriei, cancer.
Suntem salvati, intra in lupta antioxidantii
Corpul nostru s-a adaptat in timp pentru a lupta impotriva radicalilor liberi, pregatind o armata de molecule capcana, din care radicalii liberi isi extrag linistiti electronul pe care il cauta, si apoi sunt inactivati. Aceste molecule fenomenale, fara de care celulele ar fi niste victime sigure, sunt antioxidantii. Desi ei sunt produsi de organism, in acest razboi cotidian e nevoie de mult mai multi decat poate produce el. De aceea e atat de important sa consumam alimente din care organismul ii poate obtine.
Nu toti antioxidantii sunt la fel. Asa cum o armata invingatoare este impartita in divizii de tancuri, aviatie, infanterie, tot asa si corpul nostru are nevoie de o combinatie de antioxidanti pentru a invinge nemilosul inamic care il ataca zi de zi.
Cei mai des intalniti antioxidanti sunt vitamina C, vitamina E, betacarotenul, coenzima Q10, seleniul, magneziul sau zincul. Numarul lor este foarte mare, si mai sunt multi altii, deghizati in vitamine, minerale sau alte elemente.
Tinerete fara batranete nu se poate fara de... sursele corecte de antioxidanti
Fructele si legumele sunt cele mai bune surse de antioxidanti. Deci, pentru a asigura corpului toate unitatile militare de care are nevoie, trebuie sa avem zilnic o alimentatie cat mai diversificata si mai sanatoasa. Deoarece culorile fructele si legumelor sunt un indicator al antioxidantilor continuti, cel mai bine e sa incercam sa mancam in fiecare zi, pe cat posibil, dintr-un ”curcubeu” de alimente (rosu - tomate, verde - castraveti, alb - conopida, portocaliu - dovleac sau caise, galben - citrice, si asa mai departe).
Dar povestile raman povesti si stim cu totii ca nu exista tinerete vesnica. Tot ce putem face este sa intarziem cat mai mult imbatranirea si efectele ei. In acelasi timp putem preveni imbolnavirea furnizand corpului sursele de antioxidanti de care are nevoie pentru a lupta eficient: fructe, legume, cereale integrale, peste, nuci, alune, seminte si condimente.
Bineinteles nu voi mai rosti si aici cuvintele certificat si organic. Toata lumea stie deja ca daca leguma sau fructul au fost crescute artifical, tratate cu pesticide si hormoni, nu mai au aceleasi valori nutritive precum cele naturale, organice.
Nu inchei fara obisnuita lista de sugestii. Veti gasi cateva dintre produsele care contin antioxidanti puternici, benefici pentru sanatate: boabe de cacao crude, fructe de goji uscate, pudra de cacao, merisoare uscate, ciocolata amaruie, ceai verde, nuci pecan, turmeric, gem de afine si acai. Toate, certificate organic!
Un articol de pe www.republicabio.ro.