Doua dintre cele studiate ingrediente, ciocolata si vinul rosu, despre care se stia ca detin secretul catre o viata lunga, s-au dovedit mai nou fara efect. Ciocolata si vinul rosu nu au puterea de a influenta longevitatea, spune cel mai nou studiu.
De zeci de ani, Franta este invidiata pentru incidenta scazuta a bolilor de inima, in ciuda meselor bogate in colesterol sau grasimi saturate pe care le mananca francezii. Este ceea ce oamenii de stiinta au numit “paradoxul francez” pus pe seama consumului regulat de vin rosu, bogat in resveratrol, acelasi antioxidant gasit si in coaja strugurilor sau in ciocolata.
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Johns Hopkins din Baltimore, SUA, au vrut sa investigheze, insa, mai mult ideea ca antioxidantul atat de laudat are puteri anti-imbatranire. Surpriza a fost sa constate ca dupa consumarea ciocolatei sau a vinului rosu in organism se gasesc cantitati mici de resveratrol, care nu au o influenta majora asupra proceselor inflamatorii, bolilor de inima, cancerelor sau longevitatii.
Nu inseamna, insa, ca nu mai avem motive sa mancam ciocolata sau sa bem un pahar cu vin rosu. Oamenii de stiinta sustin ca noul studiu a demonstrat doar ca beneficiile ciocolatei sau vinului nu se datoreaza resveratrolului, insa cele doua nu trebuie privite acum ca ingredinete rele intr-o dieta.
Sursa: Daily Mail